Публікація

Місцевий індекс прав людини у найбільшому українському прифронтовому місті

30 березня було презентовано та обговорено результати моніторингу Місцевого індексу прав людини у Маріуполі

Місцева громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини зібрала у Маріупольському державному університеті представників органів місцевого самоврядування міста та центрів соціального обслуговування, моніторингової місії ОБСЄ, місцевих громадських організацій, ЗМІ та студентської молоді.

29694672_598874250466259_127154818901685523_n

Цей захід завершив групу моніторингів у населених пунктах, що постраждали від військового конфлікту на сході України, зазнали руйнувань, мають значну кількість внутрішньо переміщених осіб. Саме тому методикою моніторингу було обрано напрям “Гідний життєвий рівень” Місцевого індексу прав людини як напрям, що оцінює базові людські права.

Координатор проекту Андрій Галай розповів присутнім у чому полягає основна ідея індексу. Індекс має продемонструвати, що робить місцева влада щодо прав людини та надати конкретні поради до покращення цього. Він також зазначив, що Маріуполь одержав досить високу оцінку у результаті проведення моніторингу за напрямом “Гідний рівень життя”.

У центрі – Андрій Галай
У центрі – Андрій Галай

Представниками громадської приймальні УГСПЛ у м. Маріуполі додатково провели анонімне опитування серед мешканців міста. Результати прокоментував голова робочої групи моніторингової місії Ігор Курільчук: «Під час проведення анонімного опитування монітори звернули увагу на частину питань, які потребують додаткового висвітлення засобами масової інформації міста та представниками органів місцевого самоврядування – це, наприклад, якість роботи «гарячої лінії» з соціальних питань».

Асистент приймальні, Анна Пархоменко, зазначила, що ключовими позитивними враженнями від моніторингу в місті Маріуполі є: готова до взаємодії з представниками громадськості міська рада та її виконавчі органи, наявність у місті основної програми щодо забезпечення базових прав людини і подолання бідності, приділення уваги базовим правам внутрішньо переміщених осіб (їм надається тимчасове житло, доступ до соціальних та медичних послуг).

30019773_1617259558342756_1735869521_n

Окрему увагу було приділено питанням забезпечення тимчасового житла для переселенців, виділення земельних ділянок для учасників АТО, догляду і обігріву зимою для безхатченків та інших питань, що загострились під час збройного вторгнення в Україну.

Робоча група моніторингу виділила ключові позиції, які потребують доопрацювання:

  • посилення дієвості місцевих програм через встановлення механізму оцінки їх виконання;
  • покращення технічних можливостей «гарячої лінії»;
  • розширення способів інформування населення з соціально-економічних питань;
  • впровадження більшої адресності соцзахисту (напр., диференціація фонду тимчасового житла до реальної кількості осіб, що його потребують, зокрема з числа ВПО).

Детальний звіт буде оприлюднено найближчим часом на сайті проекту.

Презентація результатів моніторингу в МаріуполіIMG_20180330_103505

Фото Маріупольського державного університету

Моніторинг проводиться з межах впровадження ініціативи «Місцевий індекс прав людини», розробленої для врахування пріоритету прав людини в ході реформи децентралізації, що підтримується Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії» в частині, що стосується забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та населення, постраждалого від конфлікту.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: