Публікація

Міська влада Бердянську намагалась перешкодити мирному зібранню та маршу християн

1 червня 2008 року прихожани кількох християнських громад міста Бердянська пройшли центральними вулицями міста у марші «За життя», в якому взяли учать біля 600 мешканців, та провели для дітей на Приморській площі урочистий концерт з нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей.

Не зважаючи на те, що організатори заходів відповідно до статті 39 Конституції України повідомили виконавчий комітет Бердянської міськради про заплановані заходи за місяць та за два тижні спрямували офіційне повідомлення від імені шести керівників місцевих християнських громад різних конфесій, посадові особи виконкому міської ради намагались перешкодити у проведенні заходів.

В офіційних листах міськвиконкому було сказано, що «виконком не може дозволити Вам 1 червня 2008 року проведення “маршу на захист дітей” по пр. Леніна», та поряд з цим було дозволено провести дитячий концерт у невеличкому та малолюдному парку міста. В продовження цього, на початку маршу співробітник міського управління ДАІ намагався перешкодити руху машини зі звукопідсилюючою апаратурою, погрожуючи водію позбавленням номерних знаків. Як він сам зізнався, вказівка про зупинення машини з гучномовцями надійшла від представників виконкому Бердянської міськради.

Слід зауважити, що подібна практика створення перешкод у проведенні мирних заходів та громадських ініціатив віруючих була запроваджена ще при попередньому Бердянському міському голові В.О.Баранові, який у листопаді 2007 року склав свої повноваження у зв’язку з обранням до Парламенту по списку Блоку Литвина. Протягом останніх кількох років і до цього часу виконавчий комітет міської ради продовжує ігнорувати конституційні положення про права громадян на мирні зібрання, походи та демонстрації, вдаючись до подібних незаконних заборон та обмежень.

Не дивлячись на це, місцеві священнослужителі – організатори цьогорічних заходів не полишають надію, що така ситуація з часом змініться, про що свідчить і той факт, що марш «За життя» та урочистий дитячий концерт у Бердянську все ж таки відбулись відповідно до складеного плану та з використанням необхідної звукопідсилюючої апаратури, хоча і без сприяння міської влади.
_______________________
Інститут релігійної свободи
м. Київ, 5 червня 2008 року
E-mail: [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: