Публікація

Міськрада Рівного надіслала відзив на позов щодо ЛГБТ-маршів

Визнати протиправним та нечинним рішення Рівненської міськради “Про заборону проведення на території міста маршів представників ЛГБТ-спільнот”. Такий позов рівнянина Дмитра Деркача розглядають в у Рівненському окружному адміністративному суді. Позивача представляє в суді адвокатка Рівненської приймальні УГСПЛ Марія Цип’ящук.

24 лютого 2020 року мало відбутися підготовче засідання. Однак, відзив на позов, який представник міської ради Андрій Шпак надіслав суду та позивачу у п’ятницю, ніхто не отримав. Тому засідання перенесли.

Про що саме йдеться у відзиві та якою є загалом позиція юридичного відділу Рівнеради, Андрій Шпак журналістам розповідати відмовився. Натомість представниця позивача Марія Цип’ящук (УГСПЛ) розповіла, що Дмитро Деркач зараз навчається та мешкає у Києві, тому доручив їй представляти його інтереси.

Марія Цип’ящук (УГСПЛ)

Адвокатка позивача Марія Цип’ящук (УГСПЛ):

– Сам Дмитро не представляє ЛГБТ-спільноту. Але його рішення подати цей позов відштовхувалося від розуміння того, що, якщо не реагувати в подібних випадках, питання в тому, наскільки далеко влада може зайти з такими заборонами. Це при тому, що наш основний закон гарантує право рівності для будь-яких людей, рівності вираження поглядів. Коли така заборона здійснюється в обхід закону – це бентежно. В мене особисто, і в Дмитра це викликало відчуття невпевненості, незахищеності, тому що ти розумієш, що закони, які написані, їх можна легко проігнорувати.

Нагадаємо:

Рішення про заборону проведення маршів ЛГБТ-спільнот депутати прийняли на сесії Рівненської міської ради 24 грудня 2019-го року. Тоді за таку заборону проголосували 36 обранців. Ініціатором рішення став депутат від “Свободи” Олег Карпяк. У ефірі програми “Тема дня” він визнав, що це рішення було емоційним.

Згодом у коментарі Суспільному міський голова Рівного Володимир Хомко визнав, що депутати перевищили свої повноваження, приймаючи це рішення.

У лютому 2020 року 22-річний рівнянин Дмитро Деркач, який живе та навчається у Києві, подав в суд на Рівнераду. Як згодом він пояснив Суспільному, його рішення було вмотивоване почуттям справедливості.

Також свою позицію щодо цього рішення оприлюднила на сторінці у Facebook директорка правозахисної організації “Amnesty International Україна” Оксана Покальчук.

Рішення Рівнеради передбачає заборону пропаганди різних видів девіантної статевої поведінки і унеможливлення в межах Рівного публічних кампаній і заходів ЛГБТ-спільноти. На думку адвокатки Марії Цип’ящук, депутати перевищили свої повноваження щодо обмеження прав і свобод людей. Додамо, що у Рівному до цього часу не відбулось жодного подібного маршу ЛГБТ, а ініційована подія у Facebook на 1-ше січня була створена з акаунта, який представник ЛГБТ-спільноти назвав “ботом”.

Як пояснив експерт Суспільного, адвокат Ілля Волошин, відзив – це позиція відповідача, у якій сторона вказує, з чим саме у позовній заяві вона не погоджується. Якщо сторона не подасть відзиву, то, згідно з Кодексом адмінсудовчинства, суд може розцінити це як визнання позову.

Джерело suspilne.media

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: