Публікація

Мінсоцполітики ігнорує рішення суду та випадки незаконних перевірок ВПО, які, попри заборону, відбуваються у регіонах

Українська Гельсінська спілка з прав людини отримала відповідь на своє звернення до Міністерства соціальної політики щодо незаконних перевірок переселенців за зареєстрованим місцем проживання, від яких залежать соціальні виплати. За більше, аніж місяць посадовці Міністерства не знайшли відповіді на незручні їм запитання.

Власне саму відповідь умовно можна розділити на 2 частини. Перша – це розуміння того, що існує рішення суду, яке забороняє проводити перевірки матеріально-побутових умов ВПО. Друга частина відповіді – це ті кроки, які зробило Міністерство у напрямку вдосконалення проектів підзаконних нормативно-правових актів, що стосуються соціальних виплат ВПО.

«Але на цих 4 листках немає жодної реакції Міністерства на фактично незаконні дії його підлеглих, які в деяких регіонах України досі проводять безпідставні перевірки осель переселенців. А потім – незаконно позбавляють їх виплат. Таким чином, ті, хто готував цю відповідь, написали чимало літер, але по суті нашого головного запитання – жодної. І аналогічні відповіді з цією текстовкою Міністерство надсилає з середини 2018 року, УГСПЛ може надати цьому підтвердження», – зазначає юрист УГСПЛ Євгеній Чекарьов.

УГСПЛ у своєму зверненні акцентувала увагу саме на проведенні перевірок без правових на те підстав і передумов. Адже підпорядковані Департаменти і Управління соціального захисту продовжують приходити до ВПО, які уже отримують соціальні виплати, і, якщо людина відсутня за зареєстрованим місцем проживання, її позбавляють права на отримання пенсії або матеріальної допомоги, що є абсолютно незаконним.

Хочемо нагадати Міністерству соціальної політики і всім профільним Департаментам та Управлінням, що такі їх дії – незаконні, адже ще у червні 2017 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс постанову по справі № 826/12123/16, якою визнав нечинними низку положень деяких підзаконних нормативно-правових актів, які регламентували проведення перевірок ВПО органами соціального захисту населення. Апеляційна інстанція залишила це рішення без змін, як і Верховний суд України уже у грудні 2018 року.

Довідково:

Захист ВПО проводиться в рамках програми «Права людини в дії», яка здійснюється Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки USAID.

У червні 2016 року Кабінет Міністрів України ускладнив порядок отримання пенсій для ВПО, прийнявши низку нормативних актів, які унеможливлюють отримання як пенсій для ВПО-пенсіонерів, так і матеріальної допомоги ВПО, якщо така особа не пройшла перевірку. До того ж, це фактично унеможливило пересування переселенців Україною, прикріпивши їх до місця перебування та зробило неможливим перебування за кордоном. Тоді голова Громадського комітету захисту конституційних праві і свобод громадян, екс-голова правління УГСПЛ Микола Козирєв ініціював судовий позов. Правозахисник та переселенець з Луганщини вимагав скасувати ті положення нормативних актів, які впроваджують перевірки ВПО за зареєстрованим місцем перебування (проживання). Адвокатом у справі виступав юрист УГСПЛ Євген Чекарьов. Детальна інформація щодо судових рішень на користь позивача доступна тут і тут.

 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук:https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: