Публікація

Міністр внутрішніх справ ігнорує громадську раду і вважає, що цим вдосконалює її роботу

Міністерство внутрішніх справ України повідомило Українську Гельсінську спілку з прав людини (УГСПЛ) про намір вдосконалити роботу з громадськими організаціями. Зокрема, з листа міністра вбачається, що представники правозахисних організацій систематично запрошуються на засідання колегій Міністерства.

 

Хто ці таємничі люди з правозахисних організацій, і які організації вони представляють можна тільки здогадуватись. Цікаво, що представники найбільшої в Україні правозахисної організації – УГСПЛ (яка включає в себе 29 правозахисних організацій) подібних запрошень з моменту призначення на посаду міністра Могильова не отримували.

 

Стверджує міністр і про те, що вдосконалена буде робота із громадськими радами. Проте, як відомо, 11.06.2010 року члени громадської ради МВС України із забезпечення прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України звернулися з листом до Міністра у зв’язку з тим, що «Минуло вже півроку із дати останнього засідання Громадської Ради, яке відбулося 10 грудня 2009 року в День захисту прав людини». Це таке, на думку Міністра, вдосконалення роботи?

 

В листі від МВС йдеться і про те, що ряд функцій та обов’язків скорочених посад помічників Міністра в територіальних управліннях буде покладено на позаштатних висококваліфікованих помічників-консультантів та радників міністра. Вони працюватимуть на громадських засадах.

 

Хотілося б дізнатися, хто ж будуть ці люди? Яким чином вони будуть обиратися? І коли саме вони з’являться? Чи буде процес обрання радників та помічників консультантів відкритим і публічним?

 

Для прикладу, під час створення Управління моніторингу дотримання прав людини був оголошений відкритий всеукраїнський конкурс. Комісією, яка складалась з правозахисників та представників ОВС були обрані помічники Міністра. Ця процедура зайняла близько півроку. 

 

Наразі ж ніякої інформації про проведення конкурсу немає. А отже, захищати права людини в органах ОВС немає кому.  І невідомо коли ці захисники з’являться і що це будуть за люди.

 

Лист можна прочитати нижче:

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: