Публікація

Міністр Луценко розбиває мрії про чесну міліцію

До редакції РУПОРу надійшов лист від колишнього героя наших публікацій з міста Чернігова студента Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка Ломаки Олександра. Це лист-звернення до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, з проханням дещо більш вибірково ставитись до своїх новопризначень. 

Нагадаємо, що під час виборчої кампанії 2004 року Олександр Ломако зазнав репресій з боку правоохоронних органів: неодноразово був безпідставно затриманий співробітниками міліції, про що не складалося жодного протоколу; багато разів в нього вилучали агітлітературу опозиційного спрямування; за ним часто стежили, прослуховували мобільний телефон. Апогей тиску прийшовся на ніч 19 жовтня, коли у квартирі, яку Олександр знімав за адресою проспект Перемоги 115, кв. 5 проводився обшук, в ході якого в нього були „знайдені” і вилучені 170 фальшивих гривень, 576 грам тротилу з вмонтованим детонатором та близько 40 кг. агітаційної та інформаційної літератури громадянської кампанії „ПОРА!”. З 19 жовтня 2004 року Олександр Ломако перебував в Ізоляторі тимчасового утримання за підозрою у зберіганні вибухонебезпечного пристрою середньої потужності та фальшивих грошей. 29 жовтня його звільнили за підписку про невиїзд, а 20 листопада, за допомогою адвоката, якого надав Фонд правової підтримки від Української Гельсінської спілки з прав людини прокуратура міста та суд зняли з Олександра Ломаки обвинувачення.

Під час того обшуку на квартирі було присутньо п’ятеро представників міліції, групу очолював Беспальчий. Але, обшуком практично керував Юрій Шафрай, який діставав з кишені піджака фальшиві гроші та витягав вибухівку з духовки на кухні. Слід додати, що під час обшуку він поводив себе досить нахабно: заборонив користуватися мобільними телефонами, викликати адвоката, а коли присутня під час обшуку Тетяна Пекур спробувала подзвонити, він вибив з її рук телефон і вдарив по обличчю.
 
В своєму зверненні до міністра ВС Ломако повідомляє, що 12 травня 2005 року Шафрая Юрія Івановича було призначено на посаду заступника голови Чернігівської міської міліції. „Це призначення викликає в мене масу запитань. Якщо на такі відповідальні посади у правоохоронних органах будуть призначатися люди, що брали активну участь у масових репресіях колишнього режиму, то ні про яку „міліцію з людським обличчям”, якій довірятимуть громадяни, про що Ви говорили не можна буде навіть мріяти!”, – зазначив Олександр в своєму Зверненні.

Вікторія Онищенко,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: