Публікація

Міністерство юстиції затвердило стратегічні завдання діяльності Державного комітету України у справах релігій

Державний комітет України у справах релігій має сприяти подоланню в країні негативних наслідків політики колишнього Союзу РСР стосовно релігій. Про це йдеться у наказі Міністра юстиції України від 1 квітня 2004 року “Про спрямування та координацію діяльності Державного комітету України у справах релігій”.

Актом затверджено стратегічні цілі діяльності комітету, як центрального органу виконавчої влади. Зокрема, на Держкомрелігій, що підпорядкований Міністерству юстиції України, покладається координація органів виконавчої влади з реалізації Перспективного плану невідкладних заходів щодо відновлення порушених прав церков і релігійних організацій, затвердженого Кабміном України у 2002 році.

Серед превентивних заходів, що покладено на Держкомрелігій – недопущення впливу зарубіжних релігійних чинників на дестабілізацію міжконфесійних відносин, а також розпалювання сепаратистських настроїв серед національних меншин. Держкомрелігій має сприяти взаємопорозуміння між релігійними організаціями різних віросповідань, а також об’єднанню православних в Україні та створенню єдиної Помісної православної церкви. Зміст подібних превентивних заходів викликає багато питань, бо їх можна розглядати з по-різному і тлумачити майже до заборони не традиційних релігій. Тому комплекс даних заходів є не зрозумілим.

Своїм наказом Міністр юстиції Олександр Лавринович також поклав на комітет розв’язання проблемних питань щодо передачі релігійним організаціям культових споруд та іншого церковного майна, що є об’єктами державної та комунальної власності і не використовується або використовується не за призначенням.

Крім того, Державний комітет у справах релігій визначено відповідальним за надання консультативно-методичної допомоги з питань застосування законодавства про свободу совісті та релігійні організації як релігійним організаціям, так і місцевим органам державної влади.

Держкомрелігій має також вдосконалювати законодавчу базу в Україні у сфері державно-церковних відносин.

Задля якомога ширшого висвітлення роботи Комітету, а також всіх питань щодо діяльності в Україні релігійних організацій Олександр Лавринович визначив створити при Держкомрелігій електронну систему інформаційного забезпечення.

Нагадаємо, що у парламенті точиться дискусія навколо взагалі існування цього окремого органу, з огляду на відокремлення релігії від держави. Наприклад, в державі ж не існує окремого спеціального органу для громадських організацій чи професійний спілок. Скасування цього органу передбачено окремими законопроектами, які невдовзі розглядатиме парламент.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: