Публікація

Міліція незаконно збирає відбитки пальців щоб потім легше було шукати трупи?

«Чи мають право міліціонери брати у мене відбитки пальців та фотографувати без моєї згоди?» З таким запитанням звернулась до Української Гельсінської спілки з прав людини Іванна Довженко.

Як з’ясувалося, 13 листопада Іванна разом з друзями відпочивала в клубі «Київ». В цей день біля  клубу сталася бійка. Через три дні Іванні зателефонував представник Печерського райвідділу міліції та наполегливо попросив з’явитися у відділок для бесіди.

Іванна пояснила, що свідком бійки не була і розказати нічого не може. Але міліціонер був переконливим і жінка погодилась прийти до відділку.

Порада № 1.

Якщо вас викликають до відділку міліції телефоном – ви маєте право проігнорувати запрошення. Якщо правоохоронці хочуть вас там бачити, то мають офіційно викликати за допомогою повістки.

Як розповідає Іванна, після бесіди у відділку, де з’ясувалося, що вона нічого про бійку не знає, її поставили перед фактом – необхідно пройти дактилоскопію. На запитання чи може вона відмовитись від процедури, міліціянти послалися на якусь інструкцію чи то вказівку головного управління брати відбитки пальців у всіх, хто приходить до відділку.

Іванна спробувала зауважити, що це суперечить конституційним правам громадян. Але у відповідь почула, що ці відбитки в подальшому допоможуть доблесним міліціонерам знайти її…труп!

Заразом правоохоронці і фотографію жінки зробили.

Порада № 2

Згідно ст. 11 Закону України про міліцію» правоохоронці можуть фотографувати та проводити дактилоскопію лише осіб, затриманих за підозрою у скоєнні злочину, за бродяжництво, або тих, хто звинувачується у вчиненні злочину, взятих під варту або підданих адміністративному арешту за рішенням суду.

Тобто, якщо ви не відноситесь до вказаних вище категорій осіб, брати у вас відбитки пальців та фотографувати міліціонери не мають права.

Після консультації з юристом УГСПЛ Іванна звернулась до прокуратури з вимогою покарати недобросовісних працівників міліції та повернути їй зразки незаконно відібраних відбитків пальців та знищити файли фотозображення.

З нетерпінням чекаємо на реакцію прокуратури!

 

На фото Іванна Довженко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: