Публікація

Міліція масово і системно порушує право власності українців

Про це свідчать результати дослідження «Моніторинг дотримання права власності в діяльності ОВС: актуальний стан та проблеми» проведене «Одеською правозахисною групою «Верітас» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

За словами експерта Сергія Швеця навіть поверхневий огляд фінансування міліції свідчить, що в державі функціонує озброєний орган виконавчої влади, який суспільство в змозі утримувати лише в межах 40 відсотків. Проте існує законодавчо дозволена практика забезпечувати свою діяльність за рахунок громадян та інших недержавних джерел фінансування.

Тож як забезпечує своє існування українська міліція за рахунок громадян?

Надання платних послуг – це «комерціалізація»  міліції, механізм позбавлення громадян їх власності. Він полягає у тому, що люди  змушені оплачувати дії міліції, які вона зобов’язана вчиняти безкоштовно. Маються на увазі послуги ДАІ, підрозділів дозвільної системи, ДМС (ГІРФО) тощо. Переважна більшість цих послуг, нав’язаних громадянам, нікому не потрібна, штучно видумана.

«Благодійництво», запроваджене міліцією на свою користь – ніщо інше, як один з системних видів позбавлення громадян їхньої власності. Надходження від благодійної допомоги є складовою частиною спеціального фонду міліції. Використовуючи надане право на отримання благодійних внесків та коштів, міліцією фактично створена система "поборів" щодо залежних від них підприємств, організацій та громадян.

Досить часто громадяни позбавляються міліцією власності в результаті протиправного притягнення до адміністративної відповідальності. Міліція застосовує різноманітні варіанти фальсифікацій та шахрайства з метою як формування статистики, так і позбавлення власності громадян.

В діяльності міліції досить поширене протиправне перешкоджання у володінні майном (протиправні вилучення майна при здійсненні кримінальних та адміністративних процедур тощо). Один з найбільш розповсюджених, масових видів такого перешкоджання – протиправні затримання транспортних засобів та доставляння на платні спеціальні майданчики та стоянки.

Результати дослідження свідчать про досить поширене позбавлення власності в результаті скоєння співробітниками міліції злочинів з метою заволодіння майном потерпілих. Зокрема: викрадення або протиправне затримання людей з подальшим вимаганням викупу; катування людей з метою заволодіння їхніми коштами; розбої; грабежі; крадіжки; шахрайства;  штучне створення умов для отримання коштів від громадян

Найбільш поширений серед працівників міліції вид злочинності – хабарництво. Він притаманний практично всім підрозділам ОВС.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: