Публікація

Міліціонери Одещини викрали трьох селян

 3 липня після обіду до фермерського господарства села Самойлівка Фрунзевського району Одеської  області  прийшли двоє  міліціонерів Корнійчук та Хоменко. Міліціянти підійшли до Ігоря Коваля, Романа Готко  та сказали, що забирають їх для впізнання в село Красна Бесарабка, що розташоване на території  Придністровсько-Молдовської республіки, а саме в кількох кілометрах від села Самойлівка.

Ігор Коваль послухався, сів в міліцейську машину, на ній міліціонери довезли хлопця до кордону. Роман Готко попросив односельчанина  щоб той на машині  підвіз його  та висадив на кордоні. Далі міліціонери примусили Коваля та Готко перетнути державний кордон Придністровсько-Молдовської  невизнаної  республіки нелегально.

Готко та Коваль були без паспортів, які  залишились у них дома в батьків. Романа та Ігоря звинуватили в тому, що вночі 30 липня вони прийшли на подвір’я мешканця села Красна Бесарабка Маслова, і як хуліганили, розбили шибку.

Коваля та  Готко звинуватили в замаху на підпал будинку  та розбійному нападі. Суд Грігорополя – районного центру Придністров’я 31 серпня арештував, начебто, на два місяці  двох Українців – Готко  та Коваля. Також, цим же судом було арештовано третього громадянина України Юрія Бондаренка. Міліціянти Хоменко  та Корнійчук забрали вдома Юрія, він також звинувачується в розбійному нападі  на будівлю Маслова. Ігор Коваль на сьогоднішній день знаходиться в Григоріопольському  ІТУ. Як стало відомо правозахисникам в Ігоря вибивали явку з повиною, міліціонери його дуже побили, у Коваля важка травма ноги,  йому не надається медична допомога.

На початку вересня у скоєнні  хуліганства на подвір’ї Маслова зізналися неповнолітні  мешканці  села  Осипівка, сусіднього з Самойлівкою, брати Роман та Руслан Дуда. 13-річний Роман та на рік старший його брат Руслан захотіли поласувати меду на пасіці  Маслова, але меду не взяли, бо їх покусали бджоли. Собака на подвір’ї  Маслова почав кидатись на дітей, Руслан запалив ганчірку  кинув в собаку. Дід Маслов став кричати на дітей, залякувати, що вискочить з сокирою, а коли діти тікали Руслан наступив на граблі та ручкою розбив шибку в будинку Маслова. Явку з повиною братів Дудів міліцянти не взяли до уваги та тільки сьогодні  21 вересня 2009 року Фрунзевський районний суд Одеської області  взяв до уваги свідчення дітей, які  вони дали голові сільради.

Як буде далі  розслідуватися ця справа поки що не відомо. Правозахисні  організації звертаються до Президента України, Генерального прокурора, Омбудсмана України з вимогою захистити ув’язнених українців, які  в нелюдських умовах перебувають в підвалах Григоріопільського  ІТУ. За кримінальним кодексом Придністровсько-Молдовської  республіки українським громадянам загрожує  ув’язнення від 5 до 7 років. Правозахисники наголошують, що громадяни України не можуть бути видані  іншій державі  згідно ст. 25 Конституції  України. Також громадяни України, що вчинили злочин за межами України не можуть бути видані  іншій державі  для притягнення до кримінальної відповідальності  та віддання до суду за винятком випадків передбачених міжнародними угодами.

Ми будемо і надалі інформувати громадськість про перебіг подій  та подальшу долю Українських громадян, що незаконно перебувають під вартою в жахливих, нелюдських  умовах на території  невизнаної  республіки Придністров’я.

Фото з сайту: http://aif.ru/

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: