Публікація

Міфи про економічну кризу в Україні навмисно роздуваються Урядом та Президентом

Саме до такого висновку можна підійти, ознайомившись з заявою Рахункової палати України до громадськості та політичних сил країни щодо фінансового та бюджетного становища в Україні. Саме Президент вперше висловився щодо наростання економічної кризи. У цьому вбачається продумана акція щодо тиску на організаторів і учасників громадської акції непокори, що виступили проти фальсифікації виборів.

Звернення Рахункової палати України до громадськості та політичних сил країни щодо фінансового та бюджетного становища в Україні.

В умовах суспільно-політичної кризи, яка склалась у державі внаслідок проведення чергових виборів Президента України, у заявах окремих політичних сил, урядових структур та в засобах масової інформації наголошується про наявність фінансово-бюджетної кризи в державі. Це, в свою чергу, породжує панічні настрої у населення і спонукає суб’єктів господарювання до підвищення цін на вироблену продукцію, провокує у платників податків наміри щодо затримки розрахунків з бюджетом, розхитує банківську систему.

У відповідності із законодавчо встановленими повноваженнями Рахункова палата України здійснює постійний моніторинг виконання Державного бюджету України та показників економічного й соціального розвитку держави. Дані Державного комітету статистики, Державного казначейства та експертна оцінка Рахункової палати засвідчують, що досягнуті основні макропоказники значно перевищують параметри, враховані при затвердженні Державного бюджету України на 2004 рік. За січень-листопад поточного року до державного бюджету надійшло майже 61 млрд. грн., що відповідає встановленому плану. Залишок коштів на рахунках Уряду станом на 1 грудня 2004 року перевищує 10 млрд. грн., що значно більше розміру оборотної касової готівки.

Проте посилились інфляційні процеси, уповільнились надходження від зовнішньоекономічної діяльності, мають місце недоліки у виконанні Державного бюджету України, на які вказувала Колегія Рахункової палати за наслідками його виконання за перше півріччя та дев’ять місяців поточного року. Залишається незадовільною платіжна дисципліна, значними є обсяги дебіторської та кредиторської заборгованості бюджетних установ. Водночас вказані недоліки не мають вирішального впливу на виконання Державного бюджету України у 2004 році. За одинадцять місяців поточного року видатки державного бюджету склали близько 70 млрд. грн., що відповідає плановим призначенням.

Враховуючи стан виконання доходної частини, вільний залишок нерозподілених бюджетних коштів та обсяг видатків, які необхідно провести до кінця бюджетного року, є реальні підстави для забезпечення видатків у грудні поточного року та виконання Державного бюджету України в цілому за рік і збереження необхідних бюджетних ресурсів для проведення видатків на початку наступного року.

Наявність валютних резервів – більше 9 мільярдів доларів США та заява Національного банку України щодо можливості виділення 17 млрд. грн. для рефінансування комерційних банків дозволяє стабілізувати ситуацію на грошово-кредитному і валютному ринку.

З урахуванням об’єктивного аналізу та прогнозів Рахункова палата України стверджує про відсутність підстав для заяв щодо наявності в державі фінансово-бюджетної кризи та необґрунтованого нагнітання напруженості в суспільстві. Водночас продовження загострення політичної ситуації може звести нанівець позитиви поточної бюджетної політики.

Ми звертаємось до всіх політичних сил, урядовців та громадськості не вдаватись до нагнітання ситуації, натомість докласти всіх зусиль для організації прийняття бюджету на 2005 рік, як гаранта фінансової стабільності, подальшого розвитку економіки та фінансово-бюджетної системи України.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: