Публікація

Меншини хочуть називатися інакше…

Відбувся колоквіум організований Центром релігійної інформації та свободи, Державним комітетом України у справах релігій, відділенням релігіознавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України „Релігійні меншини в Україні: стан, проблеми, правові аспекти буття” на якому були присутні поважні представникі організаторів та представники організацій релігійних меншин України. Серед тем обговорення: право на свободу совісті представників релігійних меншин.

Виступаючі, професори Анатолій Колодний та Людмила Філіпович зазначили, що українське законодавство в царині свободи совісті є задовільним, хоча практика інколи буває негативною. Було згадано упереджене ставлення в ЗМІ до представників релігійних меншин, а також застосування понять „тоталітарна секта” для означення релігійних меншин. Хоча, на думку виступаючих, цих явищ стало менше в порівнянням з 1994-1995 роками. Законодавство України не містить поняття меншина, всі релігійні організації згідно положень закону є рівними – проте на практиці існує віддання переваги „релігійній більшості”. Також відмічався високий стан релігійної толеранції та можливості для діяльності різних релігійних течій в Україні в порівнянні з сусідами: Росією та Білорусією.
Згадали і центр „Діалог”, який активно зараховує до небезпечних сект всіх, хто не належить до однієї всім відомої конфесії відомого патріархату і навіть надсилає списки таких сект до державних органів.

Віктор Єленський, президент Асоціації релігійної свободи зазначив, що існують певні порушення прав представників релігійних меншин, а саме труднощі в переносі святкових днів, намагання монополізувати певними релігійними течіями певних регіонів тощо. Було відмічено, що Українська Асоціація релігійної свободи буде допомагати представникам релігійних меншин відстоювати свої права аж до подання заяв до суду.

Пан Михайло Бабій окреслив конституційно-правові основи буття релігійних меншин в Україні, запропонував своє визначення та дав короткий огляд міжнародно-правових документів у сфері захисту права на свободу совісті.

Пан Микола Кирюшко розповів про мусульман в Україні, зазначивши, що вони маєть таків проблеми релігійно-правового характеру: необхідність молитися 5 разів на день та молитви в п’ятницю о 13:00, носіння платка (хеджаб) для жінок на роботі та в школі (одразу пригадуються справи в німецьких судах) тощо.

Представник однієї з конфесій запропонував не вживати слова „релігійна меншина”, оскільки воно, на його думку, є образливим. Тут же прозвучала і підтримка – представник іншої організації зазначив, що це нагадує „сексуальні меншини” і тому слово має бути заміненим.

Ярослав Гордієвич
Секретаріат РУПОРу

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: