Публікація

Майже 250 тисяч українських дітей визнані постраждалими від війни

Оновлено. За оцінками Міністра соціальної політики Оксани Жолнович 7,5 мільйонів українських дітей так чи інакше можна назвати постраждалими внаслідок воєнних дій, спричинених агресією армії РФ. Кожен вибух травмує морально, особливо вразливу психіку неповнолітніх. Українське законодавство визначає, що діти війни – це громадяни, яким на момент закінчення Другої світової війни не виповнилось 18 років. Їхній статус закріплено у ст.1 ЗУ «Про соціальний захист дітей». Юридичних підстав для того, щоб нині призначати статус «дитина війни» неповнолітнім українцям, немає. Але є постанова Кабміну №268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів». Про те, що вона дає постраждалим від російсько-української війни, йдеться у матеріалі «Кореспондент».

Ілюстративне фото: Джерело: depositphotos.com/ua
Ілюстративне фото: Джерело: depositphotos.com/ua

У документі, ухваленому Урядом, йдеться про дітей, які постраждали внаслідок воєнних конфліктів, військових дій або антитерористичних операцій. Це стосується неповнолітніх українців, які отримали травми, поранення, фізичне, сексуальне, психологічне насильство, або були викрадені, незаконно вивезені за межі своєї країни, залучені до участі в діях воєнізованих чи збройних формувань, незаконно утримувалися або зазнали інших негативних наслідків через воєнні дії. Також діти, які після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року втратили дім чи своїх рідних, теж можуть претендувати на цей спеціальний статус.

Для того, щоб оформити статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних конфліктів, військових дій або антитерористичних операцій, батьки, опікуни чи іншим родичи мають звернутися в органи піклування за місцем реєстрації чи фактичного проживання. Зробити це може самостійно і дитина, якій вже виповнилось 14 років. Заявник повинен вказати обставини, які негативно вплинули на здоров’я. 

Заступниця керівника аналітичного напряму УГСПЛ Аксана Філіпішина

«Нині спрощено документи, які можуть подаватись для отримання статусу. Раніше це мало бути тільки свідоцтво про народження дитини, а тепер – будь-який документ. І не обов’язково у дитини має бути документ, що засвідчує статус ВПО»,- пояснила заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина в коментарі Суспільному.

Рішення ухвалює орган опіки та піклування впродовж 30 календарних днів. Якщо у наданні статусу відмовили, то можна оскаржити це у суді. 

Нині майже 250 тисяч українських дітей мають статус «дитина, що постраждала від війни». Він не дає визначених пільг: в деяких громадах такі діти безкоштовно харчуються у садочках та школах – за рахунок місцевих бюджетів. 

Але  у  Верховній Раді зареєстрований і вже розглянутий у першому читанні законопроєкт 9042-1, який передбачає дітям цієї категорії додаткові пільги. Зокрема, компенсацію проїзду на оздоровлення, підтримку в навчанні, компенсацію витрат на послуги психолога та медичну реабілітацію. А також – компенсацію за шкоду, завдану здоров’ю та життю дитини, яка має бути виплачена за рахунок коштів країни-агресора. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: