Матеріали для вивчення Міжнародного гуманітарного права: підбірка від МОН та УГСПЛ - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Матеріали для вивчення Міжнародного гуманітарного права: підбірка від МОН та УГСПЛ

Корисні поради

В умовах міжнародного збройного конфлікту, який вже 10 років триває на території України, особливо важливим стає поширення знань з міжнародного гуманітарного права (МГП). Міжнародне гуманітарне право визначає юридичний обов’язок держави поширювати знання з МГП, тому що без знань у сфері міжнародного гуманітарного права неможливо забезпечити його дотримання, насамперед, комбатантами.

Джерело фото: https://depositphotos.com/ua

Зобов’язання держав є прямим та безпосереднім. МГП  спрямоване на захист жертв війни  й регулює методи та засоби ведення війни. Усвідомлення цих норм серед молодого покоління є ключовим для формування в них правової культури та глибшого розуміння того, як міжнародне право працює в умовах сучасних збройних конфліктів.

Міністерство освіти та науки України, як державна інституція, забезпечує виконання зобов’язання щодо поширення знань з МГП серед цивільних осіб, зокрема  в інструктивно-методичних рекомендаціях щодо викладання навчальних предметів/інтегрованих курсів у закладах загальної середньої освіти у 2024/2025 навчальному році (лист МОН України 1.1/15776-24 від 30.08.2024 року)  підкреслює актуальність вивчення міжнародного гуманітарного права та рекомендує використання освітніх ресурсів з МГП. Також на сайті МОН  створено цілий розділ, присвячений навчальним матеріалам з МГП, більшість з яких розроблені УГСПЛ у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, а також Товариством Червоного Хреста України.

Чому варто використовувати ці освітні ресурси?

Всі матеріали мають практичний компонент: відео, презентації, практичні завдання та тести, що допоможуть учням/ученицям легко засвоїти складні теми;  допоможуть педагогам залучати їх до активного навчання та критичного мислення. Всі методичні продукти з МГП розроблені з урахуванням сучасних українських реалій та легко  інтегруються в  уроки історії, громадянської освіти, правознавства чи виховні заходи. Ознайомитися з матеріалами можна тут: підбірка лінків на сайті МОН.

Матеріали стануть в нагоді усім, хто має бажання більше дізнатися про міжнародне гуманітарне право!

Навчальні матеріали з МГП були розроблені в рамках програми “Права людини в дії”, яку реалізувала УГСПЛ завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через USAID Ukraine – USAID Україна. Зміст публікації є виключною відповідальністю УГСПЛ і не обов’язково відображає погляди USAID –  Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber