Публікація

МАМА обурена діями донецьких правоохоронців

Система колективної безпеки молоді МАМА обурена діями донецьких міліціонерів, які затримали її трьох активістів за розклеювання "антипрезидентських" листівок 27 березня у Донецьку, звинувативши молодь у дрібному хуліганстві за ст. 173 КпАП.

Інцидент стався під час всеукраїнської акції "Міліція – досить клеїти молодь!", котру МАМА провела у Києві та більшості обласних центрів України на знак підтримки херсонських студентів, яких правоохоронні органи з початку березня переслідують через розклеювання аналогічних листівок із «неправдивими чутками» про Президента України Віктора Януковича.

Звинувачення в «образі гідності президента» та «дискредитації діючої влади» МАМА називає абсурдним, оскільки «образ глави держави на портреті не викривлений і виглядає на фото цілком пристойно», а вислів «президент – бывший зек» є фактом, що мав місце. Крім того, МАМА нагадує, що у європейських країнах популярний жанр політичної карикатури, коли лідерів країни зображають у смішному вигляді і ніхто з цього трагедії і «дискредитації» не робить.

«Уряди усіх цивілізованих країн поважають право на свободу слова і свободу вираження поглядів. Це означає, що кожен громадянин може вважати президента своєї країни хоч божеством, хоч прибульцем з іншої планети, хоч жабою. Вважати і заявляти про це публічно», – наголошує МАМА.

На її думку, українська молодь живе за такими ж переконаннями й не лякається дій влади, яка пробує карати за поширення загальновідомих фактів та висловлювань на захист права, гарантованого Конституцією України та основоположними міжнародними документами.

«Для нас не є головним зміст листівки. Головне – не допустити, щоб за активний прояв своєї позиції відбувалося необґрунтоване переслідування, коли намагаються покарати лише за публічне оголошення своєї думки», – заявляє МАМА.

Також, за її словами, проведення всеукраїнської акції "Міліція – досить клеїти молодь!" показало, що херсонські та донецькі міліціонери вчилися разом, і єдине, що їх відрізняє, – це любов до різних статей КпАП.

Абсурдно виглядає позиція донецьких міліціонерів, які фактично прирівняли проведення мирної акції до дрібного хуліганства.

МАМА обурена діями донецьких міліціонерів і, як і кожна мати, яка захищає своїх дітей, буде йти до кінця. А наразі – в Ворошиловський суд міста Донецька, який розглядатиме справу донецьких студентів.

 

Додаткова інформація:

 

Про МАМУ: МАМА – це система колективної безпеки молоді від політичних переслідувань, створена за ініціативою молодіжних громадських організацій та рухів. На даний момент готовність до роботи у системі «МАМА» задекларували: ВМГО «Українська асоціація студентського самоврядування»; ВМГО «Дебатна Академія»; МПО ХОГО «Молодіжна правозахисна група – Харків»; Громадянський рух «Відсіч»; ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив»; ВМГО «Молодіжний Націоналістичний Конгрес»; ГО «Центр Громадянських Свобод».

МАМА захищає членів молодіжних громадських організацій, активістів молодіжних неформальних об’єднань, студентів від політичних переслідувань у правовий (притягнення до різного виду відповідальності) та неправовий (залякування, тиск, профілактичні бесіди) способи з боку представників державної влади, органів місцевого самоврядування, адміністрацій навчальних заходів, тощо, якщо ці переслідування викликані діями переслідуваної особи із захисту прав, свобод і законних інтересів.

 

 

Про справу херсонських студентів:

2 березня у ЗМІ з’явилась інформація про затримання двох студентів четвертого і п’ятого курсів Херсонського національного технічного університету. Їх затримали за розклеювання «антипрезидентських листівок» на вулицях міста. Саме ці листівки на думку правоохоронців "в грубій і образливій формі висміюють главу держави".

Дніпровський райвідділ міліції Херсона порушив проти студентів кримінальну справу за частиною 2 статті 296 КК України (групове хуліганство). Також з них було взято як запобіжний захід підписки про невиїзд. Крім того, пізніше в гуртожиток, де проживають студенти, прибули співробітники Служби безпеки України. Сусіди затриманих повідомили, що шукали копіювальну техніку.

Під тиском громадськості кримінальну справу проти студентів було закрито у зв’язку з відсутністю у їх діянні ознак складу злочину.

Проте наразі вирішується питання про притягнення цих студентів до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 1731 «Поширювання неправдивих чуток». За даною статтею передбачено наступне покарання: накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.

 

Про справу донецьких студентів:

У вівторок, 27 березня, відбулася всеукраїнська акція «Міліція – досить клеїти молодь!» на знак підтримки херсонських студентів, яких правоохоронні органи переслідують через розклеювання листівок із «неправдивими чутками» про Президента України Віктора Януковича. В її рамках активісти студентських і молодіжних організацій у Києві і більшості обласних центрів України розклеїли ті самі листівки, через які переслідують херсонських студентів.

Під час акції у Донецьку її трьох учасників незаконно затримали правоохоронці. Згодом їх відпустили, склавши протокол за 173 статті КпАП «дрібне хуліганство» (нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян). Протокол активісти підписали, зазначивши, що не згодні з ним.

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: