Публікація

Майно українських військових у Криму незаконно присвооюють російські силовики

1 серпня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі відбулась прес-конференція, присвячена фактам захоплення російськими військовослужбовцями майна українських громадян

Юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко повідомив, що наприкінці червня 2017 року в місті Сімферополь представники окупаційної влади Криму спільно з представниками силових органів Російської Федерації здійснили незаконне захоплення житла родини українського військового.  Внаслідок окупації півострову чоловік був вимушений покинути свій дім та переміститись із родиною на материкову частину України.

36176061161_488d8c0ea7_k
Максим Тимочко

«Російські силовики, скориставшись відсутністю в житлі його власника, виламали двері квартири та змінили замки. Все майно, що знаходилось в середині житла було присвоєно представником ФСБ Російської Федерації, який в подальшому був вселений у захоплену квартиру. Як з’ясувалось, це далеко не перший випадок зухвалих злочинних дій представників Російської Федерації. Військовослужбовці та члени їх родин розповіли нам про факти рейдерських захоплень їхнього житла і в інших містах Автономної Республіки Крим», —  зазначив Максим Тимочко.

Полковник Збройних Сил України та власник житла в окупованому Криму Владислав Селезньов заявив, що починаючи з грудня 2014 року і по теперішній час невідомі особи російській військовій формі у супроводі представників Сімферопольської квартирно-експлуатаційної комісії та дільничного міліціонера неодноразово намагались вдертись в житло, яке на законних підставах займають члени родин українських військових.

36176060501_e189be281c_k
Владислав Селезньов

«На початку нам вдавалось протистояти незаконним діям російських силовиків, але події літа 2017 року свідчать про те, що для них не існує звичаїв ведення війни і вони рішуче готові йти на вчинення тяжких злочинів проти цивільного населення», —  наголосив Владислав Селезньов.

Російська Федерація продовжує політику, що призводить до масових порушень права власності на окупованій території України, у тому числі до незаконної експропріації майна, що супроводжуються репресіями по відношенню до сімей українських військових та інших громадян, що дотримуються позиції суверенітету України та недоторканості її кордонів. Правозахисники наголосили на тому, що Російська Федерація та її посадові особи відповідатимуть за впровадження такої політики.

Юрист Регіонального центру прав людини Віталій Набухотний звернув увагу на те, що сучасне міжнародне право стоїть на захисті права власності громадян України. Він наголосив, що згідно статті 33 Женевської конвенції пограбування та репресії стосовно осіб, які перебувають під захистом, та їхнього майна забороняються. Статтею 46 Гаазької конвенції зазначено, що честь і сімейні права, життя окремих осіб і приватна власність, так само як і релігійні переконання та відправлення обрядів віри, повинні дотримуватися. Приватна власність не підлягає конфіскації, – підкреслив юрист.

36310913465_a45c695335_k
Віталій Набухотний

«Факти, наведені нами сьогодні свідчать про вчинення російськими військовими і посадовцями воєнних злочинів, які переслідуються Міжнародним Кримінальним Судом. Правозахисники не залишать потерпілих від цих правопорушень один на один із агресором, і будуть допомагати протидіяти незаконній експропріації власності громадян України», – заявив Віталій Набухотний.
«Такі прояви репресій, пограбування та мародерства є грубим порушенням звичаїв ведення війни. Ці дії не будуть безкарними. Ми докладемо максимальних зусиль для притягнення винних у цих злочинах до відповідальності. Ми також вбачаємо необхідність звернення до Європейського суду з прав людини зі скаргою на порушення Російською Федерацією положень Європейської Конвенції з прав людини і основоположних свобод, яка гарантує кожному громадянину право на мирне володіння майном», – наголосив юрист Максим Тимочко.

Владислав Селезньов спільно з правозахисниками закликав Уряд України до активних і рішучих дій з метою захисту прав своїх громадян та впливу на державу-окупанта як на національному, так і на міжнародному рівнях. Незважаючи на те, що відповідальність за незаконну експропріацію майна повністю несе РФ, український Уряд також не повинен стояти осторонь проблем жертв збройного конфлікту, в тому числі проблем внутрішньо переміщених осіб з окупованого Криму. Родини українських військових, як і інші громадяни, що вимушені були переміститись з Криму, на жаль, позбавлені можливості отримати нове житло за межами окупованої території. Правозахисники наголошують, що Уряд повинен звернути увагу на цю проблему та вжити заходів щодо мінімізації втрат громадян України, які потерпіли від агресії Російської Федерації.

Принципи ООН з питань реституції житла та майна біженців і переміщених осіб зобов’язують Україну приділяти першочергову увагу праву на реституцію як переважному засобу правого захисту у випадку переміщення, і як одному з ключових елементів відновлення справедливості. Національне законодавство також зобов’язує Україну вживати активних заходів щодо гарантування своїм громадянам права власності на нерухоме майно на тимчасово окупованій території та сприяти внутрішньо переміщеним особам в отриманні житла на новому місці проживання.

Фото Українського кризового медіа-центру

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: