Публікація

Луганський досвід: як змусити міськраду переглянути земельні рішення

Після трьох років судової тяганини Луганська міська рада готова розглянути на сесії місцеву ініціативу громадських активістів, яка передбачає проведення інвентаризації земельних рішень міської ради за останні роки.

Про це стало відомо вчора, 21-го червня, на прес-конференції в Луганську, яку провів Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ).

 

Інвентаризація й перегляд рішень міської ради за останні роки з ініціативи та за участі членів територіальної громади дає можливість виявити порушення у виділенні земельних ділянок, зокрема у зміні їх цільового призначення. Віднайдені таким чином незаконні дії, що призвели до незаконного володіння землею та до незаконних будівництв, будуть виправлені або шляхом переговорів, або оскаржені в суді. Як результат, Луганську громаду чекає повернення незаконно виділених земель і знесення незаконно зведених об’єктів.

 

Присутній на заході автор поданої ініціативи, член Ради СЦГІ Віктор ФІЛІППОВСЬКИЙ розповів присутнім про досвід трирічного відстоювання права місцевої громади на участь у прийнятті рішень.

 

У 2008 році він спільно з більш ніж двадцятьма активістами боротьби з незаконними забудовами подав на розгляд Луганської міської ради міську ініціативу «Про заходи із забезпечення народовладдя, законності, гласності, підзвітності та відповідальності органів і посадових осіб місцевого самоврядування при розпорядженні землями громади, відчуженні (викупі) та наданні земельних ділянок під забудову». Головною пропозицією, висловленою в цьому документі, була інвентаризація земельних рішень міської ради за участі громадськості.

 

Міська рада всупереч Закону України “Про місцеве самоврядування” відмовила в розгляді ініціативи. Активісти подали позов до Ленінського районного суду міста Луганськ й отримали незадовільне рішення. Натомість Донецький апеляційний суд, а за ним і Вищий Адміністративний Суд України (ВАСУ) визнали бездіяльність міського голови та секретаря міської ради незаконною й зобов’язали розглянути подану ініціативу.

 

Проте навіть згода органів міської ради нарешті виконати закон супроводжується багатьма проблемами.

 

По-перше, згадане рішення ВАСУ прийняв у січні 2011 року, а виконувати його зібралися лише зараз.

 

По-друге, в міській раді намагаються «вихолостити» ініціативу й прибрати з неї головну вимогу: участь громадськості в проведенні інвентаризації. Не складно передбачити, що без участі громадськості інвентаризація міською радою власних рішень ніяких порушень не виявить.

 

У своєму небажанні допускати жителів Луганська до аналізу рішень чиновники спираються на відсутність механізму проведення такої інвентаризації саме за участі громадськості. В ході подальших перемовин активістів із представниками міськради було вирішено покласти розробку згаданого механізму на громадськість, а точніше — на експертів Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

 

–                    Механізм залучення громадськості до інвентаризації земельних рішень Луганської міськради вже фактично розроблений експертами нашого Центру, – каже голова СЦГІ Володимир ЩЕРБАЧЕНКО. – Сподіваємося, що керівництво міської ради не відступиться від обіцянок, наданих у ході перемовин, і вже скоро ми отримаємо цікаве прецедентне рішення.

 

Експерти СЦГІ готові поділитися з колегами з інших міст досвідом використання місцевої ініціативи як методу спонукати міську раду розглядати актуальні для місцевої громади питання.

 

* * *

Місцева ініціатива — це офіційна письмова пропозиція з питань, які мають важливе значення для громадян, внесена ними міській раді для розгляду та прийняття відповідного рішення.

 

Детально про суть місцевих ініціатив ідеться в ст.9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

 

Дізнатися про деталі історії

й отримати текст міської ініціативи можна в

Східноукраїнському центрі громадських ініціатив

0642 49 13 74

30-й квартал, буд. 2, кв. 14, м. Луганськ, 91005

e-mail: [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: