Публікація

Ліки, що купує держава для хворих на ВІЛ/СНІД, дарують життя чи забирають?

Що найближчим часом чикає ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД? Чи ліки, що закуповує для таких людей тендерний комітет Міністерства охорони здоров’я – безпечні та ефективні? І чому представники всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД закликають відмінити тендер, проведений нещодавно МОЗ по закупівлі ліків? Ці питання стали гарячою темою для обговорення під час прес-конференції, організованої мережею людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Організатори прес-конференції стверджують, що постійний тендерний комітет МОЗ та Державний Фармакологічний центр свідомо нехтують міжнародними стандартами якості препаратів, допускаючи реєстрацію й закупівлю за кошти національного бюджету ліків сумнівної якості.

За словами Ірини Борушек, радника з політики та адвокації мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, в світі прийнято, що оцінку якості препаратів для лікування ВІЛ/СНІД з 2001 року безкоштовно здійснює Всесвітня Організація Охорони здоров’я (ВООЗ). Процедура оцінки ВООЗ ліків називається прекваліфікацією. Препарати, прекваліфіковані ВООЗ забезпечують ефективність та безпечність лікування.

В Україні ж умова обов’язкової прекваліфікації ліків для людей, що живуть з ВІЛ/СНІД виключена з умов проведення торгів, хоча вона закріплена в національному стандарті лікування ВІЛ-інфекціцї (Протокол МОЗ від 04.10.2006 р. № 658).

Цього року за результатами тендеру, проведеного МОЗ у червні, планується закупити ліків невідомої якості (тобто таких, що не пройшли прекваліфікацію ВООЗ) на загальну суму близько 37 млн гривень для лікування. Мова йде про препарати «Ритоком/лопімун», який за словами Ірини Борушек, взагалі не використовується ніде в світі, та «Нелвір».

Пані Борушек стверджує, що державні органи ігнорують звернення лікарів-практиків, пацієнтів, міжнародних експертів щодо вимог якості до ліків. Так, Світлана Комар, завідувач центром «Клініка для лікування дітей з ВІЛ/СНІДом» переконана, що застосування препаратів невідомої якості призведе до розповсюдження стійких до лікування форм ВІЛ, стрімкого погіршення перспектив лікування ВІЛ-інфекції взагалі та провалу масштабних програм протидії епідемії СНІДУ в Україні.

Присутні на заході Представники Міністерства охорони здоров’я заперечили що ліки, які планується закупити – сумнівної якості лише через те, що вони не пройшли прекваліфікацію ВООЗ. Стосовно того, чому умова обов’язкової прекваліфікації ліків не встановлена як обов’язкова в тендерній документації, посадовці пояснили це намаганням надати всім бажаючим взяти участь у торгах рівні права й можливості.

Марина Говорухіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: