Публікація

Лауреати Антипремії Будяк року-2009

Контакти: Марина Говорухіна

050 612 00 20

Прес-реліз

10 грудня, в Міжнародний день прав людини, правозахисники вручили Антипремію «Будяк року» найбільшим порушникам прав людини за 2009 рік. Представники Української Гельсінської спілки з прав людини відзначили, що цього року кількість заявок на «Будяк» була рекордною. Найчастіше українці звинувачували владу у непрозорості та закритості.

Лауреатами Антипремії Української Гельсінської спілки з прав людини

«Будяк року-2009» стали:

 1. Верховний суд України в номінації «За відверту зневагу до принципів правосуддя» 

У 2009 році, у справі Олександра Яременка, Верховний суд України проявив зневагу до принципів правосуддя та міжнародних зобов’язань України і принизив авторитет судової влади в Україні. Зокрема, він відмовився скасовувати рішення щодо засудження Яременка, хоча Європейський суд чітко вказав, що засудження було результатом несправедливого судового розгляду. У іншій справі Луценка після рішення Європейського суду Верховний суд навіть відмовився переглянути вирок.

2. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в номінації «За систематичні порушення прав людини» 

У 2009 році міністр МВС та його відомство неодноразово порушували презумпцію невинуватості особи через поширення тверджень про винуватість затриманих або обвинувачених у вчиненні злочину. Також набуло поширення зупинення мирних зібрань міліцією без рішення суду та достатніх підстав.

3. Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі «За обмеження свободи вираження поглядів». 

У 2009 році Національна  експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі здійснювала систематичні дії, спрямовані на обмеження свободи вираження поглядів. Цього року комісія  прямо або опосередковано заборонила до поширення  фільми, телепрограми та книжки. На думку українських правозахисників, дії Комісії  не обґрунтовані та не пропорційні поставленим цілям. 

4. Міський голова Харкова Михайло Добкін «За брутальне порушення права на охорону здоров’я» 

Всупереч вимогам 7-ми міністерств і відомств, а також всупереч законодавству Михайло Добкін повністю ліквідував міський протитуберкульозний стаціонар на 675 ліжок. Унаслідок цього 1,5-мільйонне місто залишилося без єдиного стаціонарного ліжка для хворих на туберкульоз. Заодно Михайло Добкін ліквідував єдине в області торокальне хірургічне відділення.

 5. Северодонецька міська рада «За порушення екологічних прав» 

Міська рада фактично проголосила Сєвєродонецьк єдиним містом у країні, де не існує скверів і парків – депутати досі не спромоглися визначити і документально закріпити їхні території. За таких умов зупинити вирубки парків і їх забудову практично неможливо. Це підтверджується рішеннями Сєвєродонецького міського та Донецького апеляційного адміністративного судів.  

6. Одеський міський голова Едуард Гурвіц «За систематичні перешкоджання у проведенні мирних зібрань». 

Міський голова міста Одеса та його підлеглі неодноразово перешкоджали проведенню мирних зібрань. Зокрема, 5 травня 2009 року за ініціативою посадовців  Одеської міської ради, був заборонений Марш свободи, що мав проводитися громадською організацією «Об’єктивна реальність».

Вся інформація про Антипремію «Будяк року» знаходиться тут: http://helsinki.org.ua/index.php?r=a1b14

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: