Публікація

Ламалися стереотипи та з’являлися нові друзі

З давніх здавен всім відомий простий і досі актуальний вислів «розділяй і володарюй». Чомусь в мене складається враження, що хтось намагається втілити його в життя на Україні. При чому старанно і поетапно. Хто це робить і навіщо? Не буду тикати пальцем, але ж загальновідомо, що політики люблять ділити, і не люблять ділитись. А народ їм довіряє. І теж починає щось між собою ділити, не розуміючи, навіщо їм це потрібно. Просто так, з ідейних і політичних переконань. І навіть преса не стоїть осторонь, займаючи ту чи іншу сторону. То там то тут постійно з’являються статті про поділ України на Західну та Східну, про доцільність чи недоцільність такого поділу. Тим самим ЗМІ, самі того не усвідомлюючи, виконують роль Катона Старшого, з його постійними закликами «Карфаген має бути зруйнований». Створюються міфи і стереотипи, на подолання яких потрібні значний час і зусилля.


Інститут політичної освіти та Фонд Конрада Аденауера переконані, що запобігати погіршенню ситуації в країні можливо лише практичним шляхом. Аби люди на власні очі переконалися, що на Заході і на Сході живуть такі самі українці, з тими ж проблемами і з тими ж радощами в житті.

Тому був створений проект «Переосмислення минулого – засіб національного єднання», метою якого є створення передумов для подолання стереотипів минулого та штучних протиріч, що виникли протягом останніх років.
В рамках проекту група політичних та громадських діячів зі Львова завітали до своїх колег у Донецьку. Там молоді лідери отримали змогу обмінятися думками під час дискусії, та послухати про досвід подолання стереотипів в Німеччині та Польщі. Адже на заході були присутні Ніко Ланге – керівник Представництва Конрада Аденауера в Україні, Габріела Бауманн, референт Фонду Конрада Аденауера, відділ країн Південної та Східної Європи та експерт Фонду опрацювання пам’яті минулого, Яцек Ключковські, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні, провідні українські історики та експерти Українського інституту Національної пам’яті.

Під час дискусії УГСПЛ презентувала учасникам зі Львова та Донецька книгу «Регіональні аспекти дотримання прав людини в Україні». Це дало можливість порівняти ситуацію з дотримання прав людини на сході та заході України.

Учасники проекту також отримали змогу відвідати шахту, та відчути себе шахтарями, спустившись під землю на глибину понад 1 кілометр. А потім молоді лідери скуштували справжній шахтарський обід, яким пригостив їх голова шахти. Щира донецька гостинність нікого не залишила байдужим. Стереотипи ламалися, нові друзі з’являлися.

Тепер черга за Львовом, адже за місяць візит у відповідь буде здійснений донецькою делегацією. Як все відбуватиметься – читайте на нашому сайті. 

Марина Говорухіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: