Публікація

«Ла Страда – Україна»: за користування дитячою проституцією має бути введена кримінальна відповідальність

«Якщо дитина, яка не досягла 18 років надає сексуальні послуги, покарання мають понести особи, які їх втягнули до такої діяльності, або ті, які користуються такими послугами». Це міжнародний стандарт. В Україні ж закон передбачає покарання дитини. В «Ла Страда – Україна» впевнені, що цю норму необхідно змінити.

Зокрема, в зверненні громадської організації йдеться про наступне.

Стаття 181-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлює відповідальність за заняття проституцією. Проте національне законодавство дозволяє притягувати до адміністративної відповідальності за заняття проституцією дитину, яка досягла 16 річного віку, оскільки вік адміністративної відповідальності наступає з 16 років. Це суперечить міжнародним стандартам, згідно з якими відповідальність за дитячу проституцією мають нести саме ті особи, які їх втягнули до такої діяльності, або ті, які користуються такими послугами. Дитина в даному випадку повинна розглядатися не як правопорушник, а як потерпіла. Не можна говорити про «малолітніх проституток», а потрібно – про дітей, втягнутих до занять проституцією.

 

Такі діти мають  отримати відповідну соціальну, психологічну та медичну допомогу, пройти реабілітацію в т.ч. з метою недопущення їх повторного залучення до проституції.  Водночас, всупереч вимогам Факультативного протоколу до Конвенції ООН про права дитини незлочинною в Україні залишається купівля сексуальних послуг від дитини.

 

Тому законопроектом 7390 пропонується, зокрема, скасувати адміністративну відповідальність осіб, яким не виповнилось 18 років, і які за національним та міжнародним законодавством є дітьми, за заняття проституцією через внесення відповідних змін до статті 13 «Відповідальність неповнолітніх» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Одночасно, проектом 7391 «Про внесення змін і доповнень до  Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо захисту дитини від торгівлі людьми та експлуатації)» пропонується введення кримінальної відповідальність за користування дитячою проституцією.

 

«Ла Страда – Україна» сподівається, Верховна Рада, попри політичні суперечності, підтримає названі законодавчі ініціативи, якими запроваджуються стандарти захисту прав дитини.

 

Робота  в цьому напрямі буде продовжена. Скасування адміністративної відповідальності за заняття дітей проституцією буде доповнене зобов’язаннями держави щодо організації всебічної допомоги таким дітям. Але разом з цим потрібна і цілеспрямована державна політика для забезпечення розвитку та реабілітації таких дітей, підготовка фахівців та створення відповідних центрів соціально-психологічної реабілітації.

 

Водночас, ми заявляємо, що спекуляції на цій проблематиці не допомагають вирішенню проблем вразливих груп населення, до яких відносяться й діти, яких доросле суспільство, замість забезпечення умов для повноцінного розвитку, втягнуло і використовує в сексуальному бізнесі.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: