Публікація

КСУ визнав неконституційним обов’язок антикорупційних активістів декларувати своє майно та статки членів родини

Сьогодні, 6 червня 2019 року, Конституційний суд України ухвалив рішення, яким визнано такими, що не відповідають Конституції України окремі положення Законів України «Про запобігання корупції» та «Про внесення змін до деяких законі в України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб».

Юристи УГСПЛ у співпраці з експертом Ради Європи Джеремі МакБрайдом надали свою правову позицію з цього питання у відповідь на запит Конституційного Суду України.

https://helsinki.org.ua/articles/pravova-pozytsiya-uhspl-schodo-zobov-yazan-antykoruptsijnyh-aktyvistiv-deklaruvaty-svoje-majno-ta-statky-chleniv-rodyny-narivni-z-derzhsluzhbovtsyamy/

Нагадаємо, що конституційне провадження було відкрито за поданням народних депутатів України та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Міжнародний консультант Ради Європи, баристер Джеремі МакБрайд (на фото з правої сторони)

Відповідно до оскаржуваних норм, громадські активісти у сфері антикорупційної діяльності та журналісти-розслідувачі прирівнювалися у статусі до державних службовців і таким чином, на них покладався обов’язок декларування власних доходів та доходів членів сім’ї.

Провівши детальний аналіз  даних положень, експерти УГСПЛ дійшли висновку, що оскаржувані норми порушують принцип заборони дискримінації, а також право на приватне і сімейне життя та свободу вираження поглядів.

Покладання на антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів зобов’язань декларування не має об’єктивного та раціонального обґрунтування та є дискримінаційним, адже поширюють обов’язок державних службовців на окрему категорію приватних осіб. Більше того, такий обов’язок і передбачені санкції за його недотримання може розцінюватися як «ефект стримування» у діяльності громадських активістів щодо свободи вираження поглядів. Приймаючи оскаржувані норми законодавець не надав жодного обґрунтування необхідності внесення змін до законодавства.

Вважаємо, що визнання таких положень неконституційними, відповідає міжнародним стандартам захисту прав людини.

З повним тестом правової позиції УГСПЛ можна ознайомитися тут https://helsinki.org.ua/wp-content/uploads/2018/12/20181103_KSU_Amykus-2-21.pdf

фото Council of Europe

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: