Публікація

Кривавий “газетний ряд”: ЗаЩо охоронна фірма напала на активістів

В арці будинку в центрі Полтави продавали газети. Раптом міськрада погодила оренду арки з іншим підприємцем, який має прізвище, як у відомої місцевої депутатки. Дві інші арки дому забудували – там працювали кафе, тому мешканці побоювались, що останню відкриту арку очікує така ж доля. Вони виходили на акції протесту, судилися із міською радою та навіть зрізали ворота. Остання масова акція протесту переросла у різанину. Під час сутичок із охоронцями орендаря активісти Олександр Коба та Дмитро Юденко отримали тяжкі ножові поранення. Зараз їх нападників судять: ніхто з них повністю не визнав свою провину, а їх адвокат пропонує активістам відкуп.

 

Погром “газетного ряду”

По вулиці Соборній, 27 у Полтаві стоїть звичайний будинок сталінських часів. У ньому всього три арки: дві з них забудували, а в останній, відкритій для проходу, продавали пресу. Мешканці Полтави прозвали її “аркою газетного ряду”. Вона з’єднувала внутрішній двір дому та центр міста. У двох інших арках вже працювали кафе. Будинок має ще один вихід з двору, але він маленький і проходить над теплотрасою. Через це мешканці боялися стати ізольованими, якщо останню арку забудують.

Арка “газетного ряду” у будинку по вулиці Соборній 27 / Фото: poltava.to

 

9 серпня 2016 року “газетний ряд” пограбували: звідти вкрали майно та виручку розміром 50 тисяч гривень. Орендар території Наталія Ковальчук повідомила Громадському, що у пограбуванні підозрює місцеву депутатку Ірину Степаненко. 

Арка після пограбування / Фото: Ольга Демусенко, Facebook 

 

Напередодні місцева рада проголосувала за передачу земельної ділянки, де стояв “газетний ряд”, ФОПу Віктору Степаненку. Мешканці подумали, що це брат депутатки, але вона родинний зв’язок із підприємцем заперечила. Утім, між депутаткою та новим орендарем жителі будинку помітили дивний зв’язок.

Представником підприємця Віктора Степаненка під час акцій протесту виступав Євген Бражник. З депутаткою Іриною Степаненко його пов’язує робота: він входить до комісії Головного управління Національної поліції в Полтавській області. Комісія має набирати та призначати поліцейських на посади. Окрім роботи у органах місцевого самоврядування, Ірина Степаненко є фінансовим директором у ПП “Альфа-Капітал”, де Євген Бражник працює юристом.

Як пов’язані Євген Бражник та депутатка Ірина Степаненко / Фото: hromadske.tv Полтава, скріншот з сюжету

 

Жителі будинку подавали позов проти рішення міської ради про дозвіл на будівництво “тимчасових споруд” у арці. Октябрський районний суд прийняв рішення не на користь мешканців, і залишив його незмінним навіть після апеляції. 

Поки тривали судові суперечки, на арці з’явилися ворота та новий замок. Обурені мешканці будинку зняли огорожу, але її встановили знову. З вересня 2016 по квітень 2017 року ворота зносили та повертали, але зрештою арку заварили жерстю. Це стало переломним моментом: мешканцям будинку урвався терпець. 

На арці “газетного ряду” встановлюють металеву огорожу / Фото: poltava.to

 

Різанина на мирній акції протесту

5 квітня 2017 року у Полтаві відбулась масова акція проти забудови арки. Люди намагалися прибрати ворота, будівельники відлякували їх сльозогінним газом. Хтось із громадян приніс болгарку. Активісти Дмитро Юденко та Олександр Коба були у числі тих, хто зрізали металеву конструкцію. Близько восьмої години вечора на акції з’явилися “люди у шоломах”.  

Масова акція протесту проти забудови арки / Фото: poltava.to

 

Олександр Коба згадує, як побачив, що “охорона в амуніції” штовхала людей:

“Вони наносили удари жінкам та літнім людям. Я одразу зчепився з ними. І коли отримав перший удар ножем, то подумав, що мені треба затримати їх, щоб вони не зашкодити іншим людям”.

Активіста Олександра Кобу виводять з натовпу після різанини / Фото: poltava.to

 

Загалом Олександр отримав 11 ножових поранень. Постраждав і Дмитро Юденко: ножем йому пробили діафрагму та зачепили ліву легеню. Каже, що люди, які наносили удари, добре володіли зброєю. Нападниками виявились представники кременчуцької охоронної фірми “Скорпіон-2016”, які захищали інтереси орендаря Віктора Степаненка. 

З натовпу поранених вивели інші активісти. Дмитро поїхав додому і вже там зрозумів, які серйозні поранення йому нанесли. Олександра забрала швидка. Ще одним постраждалим виявився представник поліції. Про це у Facebook написав Керівник комунікаційного відділу полтавської поліції Юрій Сулаєв.

Заява полтавської поліції після акції протесту / Фото: Юрій Сулаєв, Facebook 

 

Близько дев’ятої вечора громадяни остаточно зняли металеву огорожу. Зараз на арці встановлені нові ворота, але прохід для мешканців вільний.

 

Трирічний суд 

Поліція затримала двох працівників “Скорпіон-2016” – Анатолія Прядка та Євгена Усенка. Їх судять за статтею 121 ККУ – умисне тяжке тілесне ушкодження.  Євген Усенко частково визнав свою провину. На одному з засідань Усенко сказав, що завдав три удари ножом Олександру Кобі. Анатолій Прядко свою вину заперечує.  

Обвинувачувані Анатолій Прядко (справа) та Євген Усенко (зліва) / Фото: poltava.to

 

Паралельно активісти подали цивільний позов, щоб отримати моральну компенсацію. Олександр Коба вимагає 1 мільйон гривень, Дмитро Юденко – 250 тисяч. Проте Дмитро певен, що компенсацію вони не отримають, а Олександр твердить, що головне у цій справі – покарати нападників: 

“Якщо суд винесе умовний термін або помякшений вирок, то це буде дзвіночок для інших охоронних фірм, що можна різати на незаконній забудові людей і не понести покарання”.

Полтавська місцева прокуратура просить суд призначити покарання Анатолію Прядку – 8 років позбавлення волі, а Євгену Усенку – 10.

У активістів не було постійних адвокатів, деякий період вони самостійно захищали свої інтереси у судах. На думку активіста Дмитра Юденка, досудове розслідування проводилось упереджено до всіх сторін конфлікту через те, що Ірина Степаненко мала відношення до поліції у Полтаві як член відбіркової комісії.

“Керівництво дуже залежало від Степаненко, тому ніхто не хотів зв’язуватися”, – переконує Дмитро. 

Активісти Олександр Коба (справа) та Дмитро Юденко (зліва) / Фото: poltava.to

 

Влітку 2020 року перед черговим судовим засіданням до адвоката Коби звернувся захисник обвинувачуваних з пропозицією прийняти “частину завданої моральної шкоди”. Активіст від зустрічі відмовився, але сторона обвинувачення все одно перерахувала кошти на рахунок його батьків. 

“Про цей переказ ми дізнались безпосередньо у судовому засіданні, коли адвокат одного з обвинувачених заявив про це та попросив долучити до справи відповідну квитанцію”, – написав у пості на Facebook Олександр.  

У справі “газетного ряду” залишилось останнє судове засідання. Воно відбудеться 2 березня о 10 ранку в Октябрському районному суді Полтави. Активісти чекають на справедливий вирок для кривдників, але кажуть, що також готуються до апеляції. У разі потреби адвокати УГСПЛ нададуть безоплатну правову допомогу Дмитру та Олександру.  

 

***
Матеріал підготовлено у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється за підтримки Європейського Союзу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: