Публікація

«Кримський вечір» на Щорічній нараді ОБСЄ з людського виміру

21 вересня у Варшаві, на Щорічній нараді ОБСЄ з людського виміру HDIM 2016, українські правозахисники представили захід, присвячений культурі та мистецтву Криму. Кримський вечір» було організовано Українською Гельсінською спілкою з прав людини, гуманітарною студією «Хвиля», Меджлісом кримськотатарського народу та Фондом міжнародної солідарності (Польща), за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Зараз триває політичний процес щодо визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією. Таке судове рішення може призвести до кримінального переслідування не лише кримських татар, що беруть участь у роботі Меджлісу, але й усіх його прихильників загалом. Ця політика має на меті знищити кримськотатарський народ, позбавивши його етнічної і релігійної ідентичності. Росія вчиняє на окупованій території Криму воєнні злочини: переміщення державою-окупантом частини її власного цивільного населення на окуповану нею територію; примус населення окупованого півострова до служби у збройних силах неприятельської держави; незаконне знищення та присвоєння майна тощо.

dsc_1496

В ситуації, що склалася, головним стримуючим репресії фактором є постійна підтримка кримського питання на порядку денному міжнародних відносин. Реакція світових лідерів, посилення санкцій, організація перманентної місії з прав людини на окупованій території сприятимуть захисту прав людини, протидії безкарності та деокупації півострова. Ось чому надзвичайно важливими є механізми публічної та культурної дипломатії: доторкнутися до культури кримськотатарського і українського народів, побачити її сучасність та актуальність. Відчути культурний, ментальний зв’язок з народом, що переслідується, побачити жертв переслідувань і реальну картину з правами людини в Криму. Зрозуміти коріння репресій проти кримськотатарського народу та спадкоємність його боротьби за свою Батьківщину.

dsc_1521

dsc_1548
Посол Швеції в ОБСЄ Фредрік Лундквіст та Олександра Матвійчук, координаторка правозахисної організації Євромайдан SOS

Цьому був присвячений «Кримський вечір», що проводився в рамках сессії HDIM. Серед гостей заходу були члени делегацій України, США, Великобританії, Німеччини, Польщі, Канади та Нідерландів. Захід відвідали представники ОБСЄ, зокрема Бюро з демократичних інститутів і прав людини, міжнародних та європейських НУО – Відкритий Діалог, Польський Гельсінський Фонд, Freedom House, Національний фонд на підтримку демократії, Frontline Defenders, Норвезький Гельсінський комітет, Голандський Гельсінський коміет, FIDH, Мережа Будинків Прав людини та інші. Також гостями «Кримського вечора» були депутати Сейму Республіки Польща, польські громадські діячі, міжнародні дипломати. Зокрема посол Швеції в ОБСЄ Фредрік Лундквіст та посол США в ОБСЄ Деніел Байєр, який висловав підтримку щодо проведення вечору.

dsc_1551

У програмі «Кримського вечора» гості познайомились з двома фотовиставками – «Мустафа Джемілєв» та «Боротьба крізь роки». Перша присвячена життєвому шляху незламного лідера кримськотатарського народу, а друга презентувала фотографії кримського фотохудожника, що виступає під псевдонімом BAYKUŞ. Унікальність експозиції «Боротьба крізь роки» полягає в тому, що глядачі побачили фотографії, зроблені під час перших масових акцій протесту в Москві 1987 року. У той рік сотні кримських татар з різних регіонів СРСР з’їхалися до радянської столиці, щоб заявити про своє право, і вимагали повернення всього народу на історичну Батьківщину. Автор фотографій, один з учасників мітингів у Москві, є найближчим родичем BAYKUŞ, що і дозволило об’єднати два періоди в житті однією ланкою – ланкою пам’яті та історії. У сучасних фотографіях представлені роботи самого BAYKUŞ, де можна відстежити те, як жили кримські татари, вже повернувшись на Батьківщину, за яку так боролися. Крім того, експозиція містить фотографії, зроблені під час окупації Криму Російською Федерацією 2014 року.

dsc_1523

dsc_1507

В рамках події також була продемонстрована виставка кримськотатарського декоративно-ужиткового мистецтва від видатного художника і скульптора Рустема Скибіна. Експозиція дозволила гостям не просто побачити мистецькі зразки, а й дізнатися про культурні традиції кримськотатарського народу.

Художник Рустем Скибін
Художник Рустем Скибін
dsc_1503
Marinita

Родзинкою програми став виступ групи Marinita, у складі вокалістки і піаністки Марини Захарової та перкусіоніста Орхана Агабейли. У програмі прозвучали музичні твори різних народів: кримськотатарського, українського, єврейського, турецького, азербайджанського, ромського, а також джазові композиції. 

dsc_1554

На гостей вечора чекав фуршет від кращих шефів кримськотатарської кухні. 

dsc_1529

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: