Публікація

Кримська справа Приватбанку. УГСПЛ оприлюднила дослідження: окупація – лише привід не повертати депозити кримчанам.

1 жовтня в ІА «Інтерфакс-Україна» відбулась презентація дослідження, яке було підготовлено Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ).

Метою дослідження є всебічне висвітлення дій Приватбанку за період 2014-2020 років щодо окремої категорії його клієнтів, а саме вкладників, які відкривали депозитні рахунки в АРК до їх окупації РФ. Результатом аналізу дій Приватбанку стало виявлення системних порушень ним чинного законодавства. Усі факти, наведені в звіті, підтверджуються посиланнями на відкриті джерела.

У березні 2014 року, після окупації Кримського півострову Російською Федерацією, ПриватБанк (далі – ПБ) припинив обслуговування рахунків, відкритих у кримських відділеннях. Для осіб, які бажають повернути з ПБ свої “кримські вклади” через суд, цей процес може зайняти від трьох до семи років, а іноді після кількох років судових процесів гроші все одне неможливо отримати.

Усього з моменту тимчасової окупації АРК українськими судами розглянуто понад чотири тисячі позовів кримських клієнтів ПБ. Координаторка Приймальні УГСПЛ з питань Криму Ганна Расамахіна розповіла про позицію стосовно кримських вкладів представників ПБ в судах та керівництва ПБ в його офіційних заявах– і ці позиції є геть різними.

Під час заходу були озвучені факти, які свідчать про: умисне затягування банком судового розгляду кримських позовів, свідоме повідомлення неправдивих відомостей суду та спроби уникнути виконання своїх зобов’язань.

«Кримська справа стосується кожного, тому ще це системне, відверте порушення законодавства України, яке було розпочате керівництвом комерційного Приватбанку, але було повністю, без змін, продовжено керівництвом державного Приватбанку. Тому якщо таку позицію можна зайняти стосовно мешканців окупованого Криму, то чому завтра не можна буде розпочати дискримінацію якоїсь іншої категорії громадян?», – про це заявила Ганна Расамахіна під час презентації.

Дослідження планується використати при розгляді в національних та міжнародних судах численних справ кримських вкладників.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням https://cutt.ly/ef8jNgx

Відеозапис презентації

Дослідження здійснювалося УГСПЛ в рамках Програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії».

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: