Публікація

«Крим без правил»: аналіз ситуації щодо права на громадянство в окупованому Криму

До вашої уваги третій випуск аналітичного огляду правозахисників «Крым без правил». Цього разу темою аналізу було право на громадянство на окупованому півострові.

Експерти Української Гельсінської спілки з прав людини, Регіонального центру прав людини та експертно-аналітичної групи CHROT дослідили проблему права на громадянство в Автономній республіці Крим та місті Севастополь, які переживають вже три роки російської окупації.

201576

Питання права на громадянство розглянуте тут у низці аспектів — відповідності ситуації міжнародним стандартам, судові прецеденти у практиці міжнародних судових органів, аналіз нормативно-правових актів України та РФ. Також публікація містить історичні матеріали з питань громадянства, приклади кримських кейсів та аналітичні висновки.

У огляді поданий аналіз ситуації з примусовим набуттям громадянства у справах Олега Сенцова та Олександра Кольчненка. Проаналізовані правопорушення в цих справах. Адвокат Сергій Заєць називає нав’язування громадянства новим порушенням прав людини та засобом здійснення агресивної експансії Російської Федерації в контексті окупації Криму.

Питання примусу детально проаналізовано. Ситуацію з відмовою від російського громадянства в огляді порівняно з аналогічною ситуацією, яка мала місце на території колишньої Югославії.

Цю та багато іншої інформації ви зможете знайти в нашому свіжому огляді.

Новий випуск огляду “Крим без правил” доступний російською та англійською мовами.

Попередні випуски також доступні на сайті УГСПЛ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: