Публікація

Кожну третю гривню правоохоронці використали з порушенням бюджетного законодавства

До поки правоохоронці жаліються, що їм бракує коштів для ефективної праці, Рахункова палата Україна, перевіривши їхню діяльність за 2004 рік, визначила, що принаймні третина коштів трьох міністерств і відомств були витрачені у супереч законодавству України. В основному мова де про махінації з коштами, призначених для будівництва житла.

Колегія Рахункової палати, розглянувши результати перевірки використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству оборони України, Службі безпеки України та Міністерству внутрішніх справ України на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців у 2003 та 2004 роках зробила висновок, що незадовільна система організації використання коштів державного бюджету на будівництво житла, яка склалася в силових відомствах, не забезпечує виконання програмних завдань – скорочення обсягів незавершеного житлового будівництва і зменшення кількості безквартирних.

Ця система призвела до численних бюджетних правопорушень, а в окремих випадках – до зловживань та корупції. Кожну третю бюджетну гривню силовими відомствами використано з порушенням законодавства (зокрема, статей 7, 22, 23, 119 Бюджетного кодексу України). Всього аудиторами виявлено правопорушень  на 330,6 млн. гривень.

Отримані у 2003-2004 роках  878,4 млн. грн. для будівництва (придбання) житла для військовослужбовців використані неефективно. Як наслідок, обсяги незавершеного житлового будівництва та дебіторської заборгованості за цей же період скоротилися лише на 9,2 % і на 1 січня 2005 склали  – 1 103,3 млн. грн., що, в середньому, дорівнює вартості 8,8 тисяч квартир.

Перевіркою встановлено, що, маючи власні об’єкти житлового будівництва, керівництво силових структур приймало економічно недоцільні й соціально несправедливі рішення про придбання житла за ціною, яка перевищувала вартість будівництва такого житла на власних об’єктах. У ряді випадків, вартість збудованого (придбаного) житла перевищувала також опосередковану ціну, встановлену Держбудом України. Такого перевищення аудиторами виявлено на 28,3 млн. гривень.

Із передбаченого “Комплексною програмою забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей”  отримання протягом 2003-2004 років 14035 квартир розпорядниками фактично одержано 12784. У той же час, квартирна черга в Міноборони та МВС за цей період зменшується на 1 % в рік, а в СБУ навіть збільшується, що перетворює вирішення квартирної проблеми для 71 тисячі безквартирних військовослужбовців цих відомств в безнадійну справу.

Аудитори встановили, що визначені постановою Кабінету Міністрів України № 538 Міністерствам та іншим центральним органам завдання щодо розробки проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів з питань порядку надання та погашення пільгових довгострокових та іпотечних кредитів, механізму застосування житлових сертифікатів для забезпечення житлом військовослужбовців залишаються невиконаними, що стримує вирішення цієї важливої соціальної проблеми. Покладені на Мінекономіки функції моніторингу виконання цими органами завдань та координації нормативно-правового супроводу останнім не здійснювалися.

Про результати перевірки, проведеної Рахунковою палатою, поінформовано Президента України, Верховну Раду та Кабінет Міністрів України. Матеріали перевірки направлено Міноборони, МВС і СБУ для  усунення виявлених недоліків, проведення службових розслідувань та притягнення винних до відповідальності.

Матеріали про ряд порушень, виявлених під час перевірки, направлено Генеральній прокуратурі України.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: