Публікація

Кому вигідна смерть літніх людей на дільницях

Як повідомив Костянтин Реуцький, голова Луганської громадської організації „Поступ”, під час переголосування 26 грудня в одному з найбідніших районів Луганська – Каміннобродському в день виборів проводилась масована агітація за Віктора Януковича. Звичайно, цими відомостями вже нікого не здивуєш, але ця історія від каміннобродців відрізняється від інших надзвичайним цинізмом.

Відповідальними за агітації як перед виборами, так і в день переголосування були так звані квартальні – це такі особливі жіночки, які виконують в районах з одноповерховими будинками функцію паспортисток та архіваріусів. Вони, як правило, є неофіційними представниками влади, адже, за словами самих каміннобродців, їх праця оплачується із особистих коштів голови райвиконкому.

І хай би собі агітували в день виборів, хоча це і є забороненим законом, якби вони робили це по-людські. За словами свідків вони роздмухували пристрасті за декілька днів до голосування і в день виборів тощо, розпускаючи чутки про те, що немов би „помаранчеві” ходять від будинку до будинку і погрожують фізичною розправою всім тим, хто проголосує за Януковича. Вони не соромились говорити про це навіть в комісії, цинічно бідкуючись на те, що народ доведений до „белого каления”.

Ті ж самі квартальні, які багато днів до виборів привчали людей боятися та ненавидіти прибічників Ющенка, у неділю, цілий день майже силою волокли на виборчі дільниці ледь живих літніх людей і кожного разу перед об’єктивами телекамер викрикували: „Подивіться, що ви зробили з народом!” Деякі бабці були в такому поганому стані, що спостерігачі боялись, що вони просто помруть на виборчій дільниці. Хоча, можливо саме це і було потрібно штабу Януковича, щоб потім дуже часто про це згадувати перед камерами в столиці. Інакше не можливо пояснити навіщо треба тягнути на виборчі дільниці вісімдесятирічних та дев’яносторічних людей, які вже не можуть ані запам’ятати, ані вимовити прізвища кандидатів на пост президента і яким вже однаково, хто ним стане.

Без всякого сумніву, літні люди опинились досить у важкому становищі по всій країні, але так цинічно спекулювати на цьому могли тільки в Донбасі. І звичайно, можна говорити про те, що порушення під час переголосування 26 грудня не були систематичними, але методи та етичні принципи передвиборчої агітації за Віктора Януковича в Луганську не підлягають ніякій критиці. Свідкі цих подій справедливо вважають, що автори передвиборчої стратегії Януковича, яка була націлена на розпалювання міжетнічної ворожнечі, повинні відповісти перед законом за всі злочини, які були скоєні за їх вказівкою.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: