Публікація

Кому стали на заваді “Трембіти з Торецька”?

«Розбудовувати громадянське суспільство та просувати українські ідеї в прифронтовій зоні на Сході України — небезпечно!», — стверджує координатор громадської приймальні УГСПЛ у місті Торецьк, що на Донеччині, Володимир Єлець.

Напередодні великодніх свят у Торецьку сталося загоряння мікроавтобуса, що належав координатору громадської приймальні УГСПЛ Володимиру Єльцю. На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції, яка зібрала необхідні речові докази. Наразі триває розслідування. Причина займання встановлюється, розглядаються всі версії, не виключається і умисний підпал автомобілю.

За словами координатора приймальні Володимира Єльця, загоряння автівки сталося не випадково і це зробили ті, хто розпалює ворожнечу на cході України та виступає проти української культури. На думку Володимира, мікроавтобус, який згорів вщент, можна було вважали своєрідним провідником української культури, адже він об’їздив багато українських міст у межах акції “Трембіти з Торецька”, мета якої — здолати інформаційну блокаду у прифронтовій зоні.

Торецьк — українське місто, що на лінії розмежування, яке було звільнено влітку 2014 року. Незважаючи на це, місто довгий час залишалось та й досі залишається інформаційно відрізаним від України. Адже українське телебачення та радіо у місті не працюють. У зв’язку з інформаційною блокадою громадою Торецька була вигадана акція: активісти з Торецька їдуть на Верховину, долучаються до гуцульської культури, набувають трембіти і потім їдуть по містах України.

Телевізійний сюжет про ініціативу Володимира Єльця

Приїжджаючи в кожне місто, волонтери просили чоловіків цього міста зіграти на трембіті для того, щоб символічно вдути дух України в цей інструмент. Трембіту було обрано невипадково. Цей духовий музичний інструмент у давні часи служив своєрідним засобом передачі інформації на далекі відстані. Трембіта технічно влаштована так, що має можливість передати звук на 15 кілометрів.

«Українці раніше інших народів придумали SMS-повідомлення: завдяки трембіті з однієї гори на іншу через мелодію передавалася інформація. Є певна мелодія, яка сповіщає про народження дитини; мелодія, яка сповіщає про весілля; є мелодія церковного свята, наприклад Пасхи, і є певна мелодія, яка сповіщає про смерть і похорон», — розповідає Володимир Єлець.

Протягом року неповторний і сильний звук трембіти лунав у 14 містах України. Розійшовся від Карпат до Донеччини. У високих Карпатах, на Говерлі, “задувався” український дух до трембіти та дійшов і до Торецька, символічно ознаменувавши прихід України до звільненого міста. Та, мабуть, не судилось продовжити мандрівку тим самим мікроавтобусом…

Навколо міста Торецьк розташовано багато населених пунктів, які постійно потерпають від військових дій: Новгородське, Курдюмівка, Залізне, Північне, Південне, Щербинівка, Петрівка, Неліпівка. Мешканці цих селищ, серед яких є багато внутрішньо переміщених осіб, постійно потребують всебічної допомоги — гуманітарної, психологічної, правової. Правову допомогу мешканцям надає громадська приймальня УГСПЛ в м. Торецьк.

Підготувала Тетяна Гончарук

фото заставки — Трембіти з Торецка

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: