Публікація

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув проект рекомендацій засідання круглого столу з обговорення проблем паспортної системи в Україні

На цьому тижні Комітет розглянув питання паспортної системи та рекомендував до прийняття у другому читанні проект закону про свободу пересування та вільний вибір місця проживання (проект № 1089).

Голова Комітету Геннадій Удовенко зазначив, що, виходячи з конституційного права громадян на свободу пересування та вільний вибір місця проживання і приведення норм законодавства України у відповідність із міжнародними нормами і стандартами, в Україні реалізовано низку законодавчих, організаційних та практичних заходів у сфері громадянства, міграції, розбудови відповідних державних інституцій для забезпечення постійного юридичного зв’язку між державою і громадянами з метою виконання взаємних прав і обов’язків.

Йшлося й про те, що Верховна Рада України постійно вдосконалює законодавчу базу щодо забезпечення прав людини і громадянина. Цьому сприяло, зокрема, прийняття законів “Про громадянство України”, “Про біженців”, “Про імміграцію”, нової редакції Цивільного та Сімейного кодексів тощо. “Це дозволило забезпечити становлення і розвиток інституту громадянства України як необхідного елементу суверенної держави; провести першу національну програму паспортизації населення; перевести у практичну площину питання реформування існуючої у колишньому СРСР адміністративно-дозвільної прописки у систему реєстрації фізичних осіб за місцем проживання шляхом реєстрації, яка має повідомляючий характер і спрямована на забезпечення конституційного права на свободу пересування та вільний вибір місця проживання; започаткувати роботу по створенню Єдиної державної автоматизованої паспортної системи”, – наголосив Г.Удовенко.

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин крім законотворчої роботи здійснював систематичний контроль за реалізацією права громадян на свободу пересування та вільний вибір місця проживання. Значна увага приділялася паспортним документам, що є чинними в Україні, в цілому функціонуванню паспортної системи в державі.

Аналіз зазначених проблем свідчить про те, що мають місце ряд невирішених питань і проблем. Нагальною, на думку членів Комітету, є необхідність врегулювання питань організації ведення та використання персональних даних громадян, які зберігаються в центральній чи узагальнених регіональних базах даних.

Доцільно було б законодавчо визначити єдину концепцію розвитку “інтелектуальних” регіональних баз даних, системи збирання персональних даних, використання даних про місце проживання фізичної особи з метою виконання державних завдань, удосконалення управління, пов’язаного з місцем проживання фізичної особи, зберігання такої інформації, її поновлення та знищення, засобів і форм ведення таких обліків.

На засіданні Комітетут наголошувалося на необхідності запровадження Єдиної державної автоматизованої системи обліку населення.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: