Публікація

Комітет ВРУ з прав людини надішле прем’єрові Гройсману листа щодо ситуації із перевірками ВПО

Рішення було прийняте на засіданні Комітету 11 липня 2018 року, у якому УГСПЛ взяла участь

4 липня Київський апеляційний адміністративний суд підтримав позицію Окружного адмінстративного суду, який скасував нормативні акти Кабінету міністрів України стосовно перевірок переселенців задля отримання пенсій та соціальних виплат. Рішення апеляційного суду набрало законної сили. Номативні акти, які за рішенням суду мають бути скасовані – це постанова КМУ від 8 червня 2016 року № 365, п. п. 7, 8, 9, 13 Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ від 8 червня 2016 року № 365 та абз. 10 п. 1 Постанови КМУ “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” № 637 від 5 листопада 2014 року.

Позов проти рішень Кабміну ініціював голова Громадського комітету захисту конституційних праві і свобод громадян, екс-голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирев. Правозахисник та переселенець вимагав скасування вказаних нормативних актів.

У засіданні також взяли участь представники Комітету Представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, які повідомили, що постанови КМУ досі діють, і зміни до них не були внесені. Вони зазначили, що Кабмін планує подати касаційну скаргу на рішення суду. У зв’язку з цим Комітет прийняв рішення надіслати відкритого листа до Прем‘єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою надати пояснення щодо ситуації, яка склалася.

«Це кричуще порушення Конституції, законів України, рекомендацій Ради Європи, рекомендацій комітетських слухань з цього приводу. А тепер і невиконанння рішення суду. Це неприпустимо», – наголосив Голова Комітету Григорій Немиря.

Також на засіданні Комітету були розглуті питання щодо реалізації бюджетної програми «Заходи щодо захисту і забезпечення прав та інтересів осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань та/або органів влади Російської Федерації на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та тимчасово окупованій території України, а також підтримки зазначених осіб та членів їх сімей», а також плану роботи Комітету на період дев’ятої сесії Верховної Ради.

Зображення обкладинки – переселенці Криму і Донбасу на акції за право голосувати на виборах, Львів, 18 березня 2017. Фото – «Copyright © 2018 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: