Публікація

Комітет Верховної Ради України з питань правої політики розглянув три депутатських законопроекти про адвокатуру

За словами голови Комітету Василя Онопенка, ними пропонується врегулювати відносини, пов’язані з адвокатською діяльністю в Україні, та визначити правові основи побудови і функціонування адвокатури в Україні. Метою законопроектів є приведення законодавства про адвокатську діяльність у відповідність з Конституцією України та з міжнародними стандартами з цих питань.

У зв’язку з прийняттям цього закону має втратити чинність Закон України “Про адвокатуру” від 19 грудня 1992 р.

На засіданні Комітету йшлося про те, що актуальність прийняття нової редакції закону про адвокатуру зумовлена необхідністю вирішення широкого кола теоретичних і практичних проблем організації і функціонування адвокатури України на основі здобутків міжнародного досвіду у цій сфері, з урахуванням Конституції України та інших змін національного законодавства після прийняття в 1992 році Закону України “Про адвокатуру” .

Члени Комітету наголосили, що адвокатура в Україні, як основний правозахисний інститут, займає чинне місце в правозахисній системі. В Конституції України їй прямо  відведено місце в розділі П “Права, свободи та обов‘язки людини і громадянина” як інституту, який забезпечує право на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні. Правозахисну діяльність адвокатури як інституту, що здійснює цю діяльність на професійній основі, затверджено  статтею 59  Конституції України та вказаними в ній спеціальними функціями щодо забезпечення права кожного на правову допомогу, правовий захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах.

Нагальна потреба завершити побудову організаційно-правової структури адвокатури на регіональних її загальнодержавному рівнях, захистити права  адвокатів, розширити їх гарантії та гарантії  їхньої професійної діяльності є  очевидними. Цю роботу можна провести тільки створивши  відповідне правове поле, яке заповнить прогалини, які існують на сьогоднішній день у законодавстві України щодо адвокатури.

Прийняття закону вирішить важливі проблеми організаційно-правового забезпечення діяльності всієї адвокатури України , зміцнить її авторитет як професійної організації із спеціальними конституційними повноваженнями та невід‘ємної складової частини системи правосуддя 

Тому, сказав голова Комітету, “Враховуючи складність проблеми та той факт, що проект закону є  вкрай важливим, а пропоновані варіанти для сьогоднішнього обговорення містять як багато позитивного так і багато протиріч і недоліків бачу такий варіант вирішення. – врахувати весь їх позитив та підготувати один спільний проект колективу авторів на заміну”.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: