Публікація

Комітет Стретовича шукає інформаторів для виявлення корупціонерів

“Повністю викорінити корупцію в будь-якій країні практично неможливо, бо це – хвороба влади”, – про це вчора на прес-конференції заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією В. Стретович. Тому, за словами Стретовича, завдання влади на даному етапі полягає у тому, щоб збити корупційний шквал і знищити системність корупційних діянь чиновників.

Причини корупції в Україні та шляхи її подолання українське суспільство має визначити на однойменних громадських слуханнях, серія яких пройде у Дніпропетровську, Харкові, Херсоні та Чернівцях за ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, Програми сприяння парламенту України (ПСП) та Центру освітніх реформ.

Метою слухань, за визначенням учасників прес-конференції, є “аналіз причин та вироблення механізмів подолання корупції в Україні із залученням до дискусії регіональних неурядових організацій та їх експертів”. Підсумком регіональних слухань стане проведення слухань у профільному комітеті та підготовка законопроекту “Про засади запобігання та протидії корупції в Україні”.

За словами Стретовича, вже зараз Комітет може запропонувати деякі зміни, що стосуються, зокрема, розширення кола корупційних діянь, та звуження кола осіб, які нестимуть за них відповідальність. Окрім того, до Закону, на його думку, мають бути включені положення про обовязковість моніторингу доходів усіх без виключення державних службовців.

Стретович вважає необхідним чинником для боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади і негайне ухвалення закону про Кабінет Міністрів, який зобовязав би урядовців до відкритої діяльності та прозорості прийняття рішень.

На думку Стретовича, нова влада, попри розпочату активну діяльність у сфері боротьби з корупцією допустилася деяких помилок у цьому напрямку. Зокрема, за словами голови Комітету, ще й досі не зроблено жодних кроків і навіть не озвучено жодних пропозицій щодо перебігу процесу вичищення від корупціонерів у судовій системі.

Для багатьох присутніх В. Стретович зробив сенсаційну заяву. За його словами, після помаранчевої революції обсяги корупції не те що не зменшилися, а навпаки – зросли, дедалі збільшуються й ставки хабарів. “Період змін – найсприятливіший для росту корупції, тому діяти потрібно рішуче і негайно”, – вважає він. “Для цього ми навіть готові звернутися до механізму доносительства”.

Проте, як зазначив Голова Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією уряд повинен дбати не лише про знищення негативних хвостів у державних службовців, а про те, що вони (хвости) здатні до відновлення внаслідок природнього явища регенерації.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: