Публікація

Комітет парламенту з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства рекомендує відхилити проект закону про права пацієнтів в Україні

За словами автора, народного депутата Сергія Шевчука, метою законопроекту є вдосконалення правового захисту громадян України при зверненні за медичною допомогою. Його положення врегульовують відносини у сфері надання громадянам медичної допомоги в Україні, передбачають участь та контроль громадських організацій у сфері захисту прав пацієнтів та відповідальність за порушення визначених цим законом прав пацієнтів.

Так, згідно з положеннями законопроекту, звертаючись за медичною допомогою громадянин (пацієнт) має право на: рівний і справедливий доступ до кваліфікованої медичної допомоги; інформацію про стан здоров’я і лікування захворювання. А також вільний вибір лікаря; надання згоди або відмову від надання йому медичної допомоги; конфіденційність інформації про стан свого здоров’я та надання медичної допомоги; відшкодування збитків, завданих внаслідок заподіяння шкоди здоров’ю з вини медичних працівників; подання скарг, заяв, пропозицій лікуючому лікарю, завідуючому відділенням, головному лікарю тощо..

Окремі норми визначають права розумово відсталої особи при наданні їй медичної допомоги та права особи при наданні медичної допомоги у разі загрози її життю чи наявності у неї захворювання, небезпечного для здоров’я оточуючих тощо.

Проаналізувавши законопроект, Комітет зазначив, що частина викладених у статтях законопроекту норм, що наділяють пацієнтів правами на доступну та якісну і безпечну медичну допомогу, включаючи надання медичної допомоги у невідкладних та екстремальних ситуаціях, дотримання фізичної і психічної недоторканості і цілісності при медичному втручанні тощо, не передбачають ефективних механізмів про їх впровадження та реалізації.

Крім того, на думку Комітету, потребують уточнень та подальшої деталізації положення статей законопроекту, в яких йдеться про систему органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, про обов’язки та завдання цієї системи у сфері захисту прав пацієнтів в Україні при наданні медичної допомоги, про заходи контролю за додержанням прав пацієнтів у сфері охорони здоров’я.

Комітет вважає, що законодавчо не врегульованими залишилися питання щодо утворення в Україні інституту захисту прав пацієнтів, його завдання у сфері захисту прав і законних інтересів пацієнтів при наданні медичної допомоги, і насамперед у разі надання медичної допомоги без згоди особи, в тому числі у примусовому порядку.

Зважаючи на викладене та враховуючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України про необхідність доопрацювання законопроекту та подання його на повторне перше читання, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект закону України про права пацієнтів в Україні.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: