Публікація

Комітет Міністрів РЄ розглянув виконання Україною рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе

1-3 грудня відбулося чергове засідання Комітету Міністрів Ради Європи, де в тому числі обговорювалися вжиті урядом України заходи з реагування на порушення Європейської конвенції з прав людини у частині «вбивства журналістів та недостатності ефективних розслідувань», де зокрема обговорювався стан розслідування справи Георгія Гонгадзе.

  • Члени Комітету Міністрів РЄ нагадали народним депутатам України, що справа Гонгадзе стосується різних питань, пов’язаних в цілому із захистом безпеки журналістів та інших суб’єктів ЗМІ в Україні.
  • Звертаючись до уряду України, КМ РЄ із глибоким занепокоєнням зазначив, що через 20 років після викрадення та вбивства Гонгадзе кримінальне провадження ще досі не закрите; розслідування не досягло відчутного прогресу ні в завершенні касаційного провадження щодо пана Пукача (одного з виконавців вбивства), ні в розслідуванні факту підбурювання та організації вбивства журналіста.
  • КМ РЄ закликав українську владу якнайшвидше надати інформацію про результати касаційного провадження щодо вироку, винесеного пану Пукачу, та висловив сподівання, що це провадження буде швидко завершене, оскільки воно вже три роки розглядається Верховним судом України.
  • Також уряд України закликали забезпечити швидке завершення розслідування підбурювання та організації вбивства Гонгадзе відповідно до стандартів Конвенції з прав людини. Від українського уряду очікують надання детальної інформації про стан та орієнтовні терміни завершення розслідування, враховуючи передачу справи до Державного бюро розслідувань.
  • Члени КМ РЄ взяли до уваги надані Україною дані щодо розслідувань злочинів проти журналістів. Водночас чиновники зауважили, що, згідно отриманих ними звітів від громадських організацій, кількість ефективно розслідуваних таких злочинів є незначною.
  • КМ РЄ закликав українську владу вжити всіх заходів для забезпечення належної реєстрації заяв про злочини та їх ретельного і негайного розслідування. У тому числі до таких заходів пропонується віднести навчання та підвищення обізнаності, а також ведення регулярного реєстру ходу розслідувань злочинів проти журналістів. КМ РЄ відмітив створення спеціальної міжвідомчої координаційної групи з питань ефективних розслідувань та закликав органи влади забезпечити її спроможність, а також надати інформацію про результати її роботи.
  • Європейські чиновники також закликали українську владу продовжувати роботу щодо реалізації рекомендацій, розроблених під час парламентських слухань з питань безпеки журналістів в Україні, коли було обговорено вичерпні рекомендації щодо цієї проблеми.
  • КМ РЄ закликав владу України внести зміни до законодавства відповідно до стандартів Ради Європи, зокрема, рекомендацій державам-членам РЄ щодо захисту журналістики та безпеки журналістів та інших представників ЗМІ, відзначивши нещодавню реєстрацію законопроекту, що стосується цього питання.
  • Члени КМ РЄ схвально відреагували на розробку навчального курсу для суддів, прокурорів та поліцейських із питань захисту журналістів у співпраці з Радою Європи. Європейські чиновники закликали українську владу забезпечити швидке, широке розгортання такого навчання та продовження повного використання можливостей співпраці з Радою Європи щодо всіх зазначених вище питань.
  • КМ РЄ пропонує українській владі подати оновлений та зведений план дій щодо нерозв’язаних питань та поточних подій з усіх вищезазначених проблем до 1 липня 2021 року.

Повний текст рекомендацій https://bit.ly/3n9HKUp 

 

Нагадаємо, що у листопаді 2005 року Європейський суд з прав людини визнав Україну винною у справі Гонгадзе. Семеро суддів, які розглядали цю справу одноголосно вирішили, що Україна: 

  • неадекватно захистила життя Георгія Гонгадзе; 
  • неадекватно проводила розслідування цієї справи; 
  • неадекватно повелася з вдовою покійного Гонгадзе.

Зазначимо, що після винесення рішення ЄСПЛ справа направляється до Комітету Міністрів для контролю виконання заходів індивідуального та загального характеру. Справа перебуває на розгляді у КМ РЄ до того часу поки держава повністю не виконає рішення Суду. Саме тому справа Гонгадзе досі знаходиться на розгляді Комітету міністрів РЄ.

Варто також зазначити, що КМ РЄ бере до уваги інформацію надану громадськими організаціями у деяких справах, оскільки такі звіти містять дані про наявні проблеми, у той час, як уряд зазвичай звітує лише про досягнення. Водночас держава, подаючи свій звіт, має врахувати інформацію від громадських організацій та надати відповідні коментарі. Відтак, наша комунікація з КМ РЄ є альтернативним джерелом отримання інформації про реальний справ речей. Наразі УГСПЛ планує готувати новий звіт із оновленою інформацією по справі Гонгадзе.

УГСПЛ входить до числа громадських організацій, які надають Комітету міністрів РЄ звіти щодо справ, що перебувають на їхньому контролю. Востаннє подання у справі Георгія Гонгадзе УГСПЛ надсилала у 2018 році. Тоді, зокрема, ми зазначили про:

  • важливість систематичного інформування суспільства про стан розслідування резонансних справ;
  • відсутній механізм доступу представників ЗМІ до засобів захисту (на зразок систем захисту свідків, які існують в інших країнах);
  • необхідність створення системи захисту викривачів, які надають інформацію журналістам та суспільству про факти порушення законодавства; 
  • необхідність проведення тренінгів про права людини та обов’язки щодо їх захисту для представників судової влади, прокуратури і слідчих органів. 

Повний текст подання УГСПЛ до КМ РЄ можна знайти за цим посиланням: https://bit.ly/3qWdRJx 

Наразі УГСПЛ готує нове подання про актуальний стан справи Гонгадзе та питань безпеки представників ЗМІ в цілому.

 

***

Публікацію підготовлено у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: