Публікація

Комітет Міністрів Ради Європи зустрівся для контролю виконання рішень Європейського Суду з прав людини

Нещодавно, Комітет Міністрів Ради Європи зустрівся на своїй 897 сесії для здійснення контролю над виконанням рішення Європейського суду з прав людини, що розташований у Страсбурзі. Серед інших справ, розглядалося й питання виконання рішень щодо України.

Відповідно до статті 46 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод Комітет Міністрів має виключне право для контролю над виконанням рішень Європейського суду. В свою чергу такі рішення умовно поділяються на дві частини: рішення щодо заявника по конкретній справі та рішення щодо тієї чи іншої норми закону або правозастосувальної практики, що не відповідають Європейській Конвенції, і які мають бути змінені. Зазвичай рішення щодо заявника виконується протягом установлених Конвенцією трьох місяців, а от з виконанням рішення в частині щодо зміни законодавства чи не правозастосувальної практики виконується не завжди. Наприклад, в цій частині наша країна не виконала жодного з рішень проти України.

Комітет Міністрів перевіряв сплату відшкодувань країнами по 504 справам, а також імплементацію рішень в правовому систему з метою призупинення аналогічних порушень – в 74 справах (включно з груповими рішеннями). Також, при розгляді виконання рішень щодо заявника перевірялося й відсутність інших порушень у виконанні рішення (вилучення запису про судимість, новий перегляд справи національним судом і т.п.).

Серед багатьох інших Комітет Міністрів розглянув виконання Україною рішення в справі „Совтрансавто проти України” впровадження умов, які ефективно запобігають втручанню виконавчої гілки влади, зокрема, прокуратури, в незалежність суддів, як це вимагалося в рішенні та проміжній резолюції від 6 листопада 2003 року DH (2004)14, що розміщена на нашому сайті.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: