Публікація

Комісія ООН з прав людини: чи відбудеться реформування?

Найголовніший орган ООН з прав людини – Комісія ООН з прав людини, продемонстрував свою неспроможність і відсутність політичної волі щодо подолання серйозних порушень прав людини, заявила 23 квітня 2004 року Міжнародна Амністія на під час закриття 60-ї сесії Комісії ООН з прав людини. Незважаючи на деякі позитивні зрушення, робочі методи Комісії потребують негайного реформування.

“Робота Комісії ООН з прав людини продемонструвала, що для виконання свого завдання захищати права людини та засуджувати насильство, де б воно не траплялося, вона повинна бути реформованою”, – заявила Міжнародна Амністія.

Відзначаючи певне задоволення резолюціями по Білорусі та Народно-Демократичній Республіці Корея, а також заявами Голови Комісії щодо Гаїті та Непалу, Міжнародна Амністія відзначає неспроможність Комісії вправлятися з багатьма іншими серйозними кризовими ситуаціями з прав людини.

Комісія не прийняла проектів резолюцій по Китаю, Чеченській Республіці, Зімбабве та в’язнях Гуантанамо Бей.

Комісія і надалі крізь пальці дивиться на те, як у багатьох країнах свавільно та систематично порушуються права людини.

Країни, де є серйозні порушення прав людини були згадані у заяві Голови Комісії або у порядку денному як такі, що потребують порад, допомоги і технічної співпраці, внаслідок чого створюється враження, ніби ці проблеми можна подолати виключно за допомогою технічної розбудови.

Безкінечне застосування процедури «жодної дії» не дало можливості обговорити резолюції по Китаю та Зімбабве.

Дискусія щодо ситуації з правами людини в Ізраїлі та на Окупованих Територіях носить виключно політичний характер.

Абсолютна неспроможність Комісії діяти стосовно становища з правами людини в Іраку стала яскравим прикладом її нездатності вирішувати найгостріші правозахисні проблеми сьогодення.

“Навіть через рік після війни, Ірак і надалі переживає важкий перехідний період трансформації від жорстокої диктатури, де масово порушувалися права людини, до уряду, де, як ми сподіваємося, права людини будуть поважатися. Настав час для Комісії зробити крок уперед – захист прав людини, підтриманий моніторингом, допомогою та співпрацею життєво необхідні для успішного завершення такого переходу”, – заявила Міжнародна Амністія.

Висновки Комісії щодо становища в Судані залишаються незрозумілими навіть на день закриття сесії. Міжнародна Амністія сподівається, що Комісія знайде в собі сили вжити ефективних заходів у зв’язку з трагічною ситуацією у Дарфурі.

Міжнародна Амністія вітає рішення Комісії призначити незалежного експерта для допомоги Верховному Комісару ООН з прав людини вивчати питання зв’язку між порушеннями прав людини та заходами по боротьбі з тероризмом. “Це дуже хороша ініціатива, проте Комісія з прав людини повинна створити дієвий механізм моніторингу глобального впливу антитерористичних заходів на права людини. Він повинен бути залучений до досліджень по країнах, і до безпосередніх дій з відповідними державами”, – заявила організація.

Міжнародна Амністія глибоко розчарована тоном, в якому велася дискусія щодо сексуальної орієнтації. Постійно вживалася образлива і принижуюча мова. “Комісія ще раз відступилася від захисту людей, які страждають від серйозних порушень прав людини лише через свою сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність. Експерти Комісії довгий час доводили, що сексуальні права – це теж права людини, проте сама Комісія і надалі не може або ж не хоче втілювати в життя ці висновки”, – завила організація.

Міжнародна Амністія серйозно стурбована жорстким, нестримним і нерідко спрямованим проти особистостей критицизмом у бік експертів Комісії з прав людини. Це означає відмову певної частини урядів підтримувати та співпрацювати з механізмами Комісії з прав людини.

Як позитивне зрушення, Міжнародна Амністія вітає важливу увагу, яку Комісія приділила питанню викорінення насильства щодо жінок. Значна кількість ораторів присвячувала цій проблемі багато часу. Резолюція Комісії відверто засуджує насильство щодо жінок в усіх формах, закликає держави викорінити це насильство та надає повноваження Спеціальному Доповідачу ООН з питань насильства щодо жінок розробити показники рівня насильства щодо жінок та спроб держав викорінити його. Це важливий конкретний крок уперед на шляху кращої імплементації на національному та місцевому рівнях прав жінок на свободу від насильства.

Ще одним позитивним моментом є те, що Комісія вперше розглянула проблему відповідальності бізнесових корпорацій за права людини і поставила її на порядок денний Комісії. Комісія визнала необхідність посилення стандартів щодо відповідальності за дотримання прав людини транснаціональних корпорацій та інших бізнесових компаній.

Міжнародна Амністія також вітає прийняття Резолюції щодо смертної кари переважною більшістю голосів. Цей факт демонструє прогрес та зростання міжнародної підтримки повного скасування смертної кари.

На початку сесії Міжнародна Амністія закликала Комісію до внутрішніх реформ та прийняття прозорих та об’єктивних критеріїв щодо вибору країн, по яких приймаються резолюції, а також до ефективнішої системи моніторингу та оцінки імплементації державами рекомендацій Комісії.

60 та сесія Комісії фактично завершила роботу 23 квітня 2004 року. Проте уряди, Верховний Комісар ООН з прав людини та її Офіс, а також неурядові організації повинні визнати необхідність розробки і втілення корінних реформ, які дозволять Комісії виконувати місію щодо пропаганди і захисту прав людини.

Українська Асоціація “Міжнародна Амністія”

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: