Публікація

Коментар адвоката Центру стратегічних справ УГСПЛ Євгена Чекарьова стосовно необхідності відокремлення отримання пенсій від статусу ВПО

24 жовтня 2019 року, під час виїзного засідання  комітету Верховної Ради  з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово-окупованих територій у Донецькій, Луганській областях,   АР Крим та м. Севастополя,   національних меншин і міжнаціональних відносин,   голова наведеного комітету Дмитро Лубінець  наголосив на необхідності відокремлення отримання пенсій особами, що мешкають на окупованій території, від статусу ВПО.

УГСПЛ вважає за потрібне підтримати вищевказану позицію народного депутата.

В звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини, опублікованого 15 вересня 2016 року, у під пункті k) п.208 вищенаведеного звіту сформульовані наступні рекомендації: «Кабінет Міністрів України має скасувати зв’язок між реєстрацією ВПО та здійсненням соціальних виплат, не пов’язаних із ситуацією ВПО, у тому числі пенсій. Знайти шляхи для забезпечення громадянам України, які проживають на контрольованих озброєними групами територіях, доступу до їхніх пенсій».

У пункті 16.3. резолюції ПАРЕ від 12 жовтня 2016 року зазначено: «Асамблея закликає українську владу спростити, наскільки це можливо, повсякденне життя жителів непідконтрольних територій і переміщених осіб з цих районів за рахунок скорочення адміністративних процедур щодо доступу до виплати пенсій і соціальної допомоги».

Адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов

Тобто міжнародні  організації наполягають на необхідності відокремлення отримання пенсій від статусу ВПО з 2016 року.

Також вважаємо за потрібне звернути увагу на п.5 ч.3 ст.4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: «Виключно законами про пенсійне забезпечення визначаються умови, норми та порядок пенсійного забезпечення».

Тобто всі підзаконні акти, а саме постанови КМУ, щодо виплати пенсій ВПО,  прийняті КМУ з перевищенням повноважень, а отже є незаконними.

Таким чином, з метою дотримання права ВПО на соціальне забезпечення (зокрема, отримання пенсії) необхідно:

– скасувати всі норми КМУ, що регламентують прив’язку пенсії до статусу ВПО;

– доповнити саме закони України процедурою виплати пенсії пенсіонерам з окупованих територій, незалежно від того, чи є ці люди ВПО.

 

Наведений комплекс заходів дозволить вирішити проблему виплати пенсій громадянам України, що мешкають на окупованій території.

 

Проведення дослідження та видання цього матеріалу стало можливим за сприяння Норвезької ради у справах біженців (NRC) в рамках здійснення гуманітарної діяльності за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації жодною мірою не відображає офіційну точку зору Європейського Союзу та Норвезької ради у справах біженців. Європейська Комісія не несе відповідальності за будь-яке використання інформації, що міститься в публікації.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: