Публікація

Колишня полонена виграла суд у роботодавця

Апеляційний  суд Донецької області (м.Бахмут) став на сторону колишньої полоненої Валентини Бучок та зобов’язав роботодавця повернути їй зарплатню за час полону. Суд залишив у силі рішення першої інстанції – Краматорського міського суду, який зобов’язав ДТЕК сплатили екс-полоненій  середній заробіток за майже рік у полоні: з 3 лютого по 27 грудня 2017.

Фото: Радіо Свобода

Валентина Бучок потрапила у полон посеред робочого дня у Донецьку. Приводом для звинувачень у шпигунстві стали фото у телефоні. У день арешту Валентина направлялася до головного офісу ДТЕК за відповідями на свої чисельні запити про те, що працювати у місті стало вкрай небезпечно. Також жінка не приховувала своєї проукраїнської позиції.

“Мене допитували, не знімаючи пакета з голови близько 20-ти годин, били по голові, звинувачували у шпигунстві, погрожували фізичною розправою. На другому допиті проти моєї волі запросили канал «Росія 24» і робили зйомку, в ході я відверто заявила, що займаю проукраїнську позицію”, – розповіла Валентина.

Маріонетковий суд засудив 52-річну жінку до 17 років позбавлення волі, з яких вона майже рік провела в ув”язненні. 11 квітня 2019 року Краматорський міський суд встановив, що, перебуваючи у полоні, Валентина Бучок намагалася зв’язатися з керівництвом ДТЕКу, однак вони на зв’язок не виходили та її долею не цікавилися. У полоні у Валентини погіршився стан здоров’я, у зв’язку з чим після обміну вона неодноразово лікувалася та зробила операцію.

Суд також встановив, у період полону Валентина не виконувала своїх трудових обов’язків не з власної волі, а у зв’язку насильницьким утриманням у місцях позбавлення волі незаконними збройними формуваннями. Він зобов’язав підприємство сплатити Валентині зарплату за майже рік перебування у полоні та провести службове розслідування.

Роботодавець з рішенням першої інстанції не погодився та звернувся до Апеляційного суду. Ось уже більше року Валентина Бучок намагається відстояти свої права у суді за підтримки Правозахисної групи «СІЧ». Юристи, зокрема, акцентували, що роботодавець не провів необхідного  інструктажу працівника у випадку затримання озброєними особами під час виконання службового обов’язку.

“Це повинна була бути свого роду дорожня карта: «Як діяти працівникам, які працюють на непідконтрольній території»,«Куди звертатись родичам працівників, які були затримані бойовиками». Представники ДТЕК не надали суду жодного документу, який підтверджує, що з Валентиною проводили подібний інструктаж. Заява ДТЕК, що ці документи знаходяться на непідконтрольній території, викликають чимало сумнівів”, – коментує юрист Громадської приймальні УГСПЛ при Правозахисній групі «СІЧ» Володимир Плетенко.

Юрист посилався на статтю 119 КЗпП України, яка гарантує збереження місця роботи та середнього заробітку, яку сьогодні застосовують до екс-полонених військовослужбовців.

“Тут йдеться про принцип аналогії, які має застосовуватися за відсутності законодавства. Таким чином, підтримавши Валентину Бучок, суд дав можливість іншим цивільним полоненим використовувати цю норму закону у захисті своїх прав”, – додає юрист.

Про те, як відстоювали права Валентини Бучок у суді першої інстанції можна почитати тут: Колишні полонені можуть отримати від роботодавця зарплатню за час, проведений у неволі.

За матеріалами Правозахисної групи “Січ”

Захист прав цивільних полонених здійснюється в рамках програми «Права людини в дії», яку впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: