Публікація

Колишні полонені можуть отримати від роботодавця зарплатню за час, проведений у неволі

Правозахисники з Дніпровської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини – ГО «Правозахисна група «СІЧ» виграли прецедентну справу в інтересах колишньої полоненої. Краматорський міський суд зобов’язав підприємство сплатили жінці зарплатню за майже два роки, проведених у неволі.

Валентина Бучок працювала електромонтеркою на ДТЕК «Донецькобленерго»  у  Донецьку. Її схопили просто на вулиці посеред робочого дня. Приводом для звинувачень у шпигунстві стали фото житлових будинків в телефоні.

За іронією долі 3 лютого 2016 року, у день арешту, Валентина направлялася до головного офісу ДТЕК за відповідями на свої чисельні запити про те, що працювати у Донецьку стало небезпечно. Зокрема, вона не приховувала свою проукраїнську позицію і скаржилась, що їй погрожують. Але до офісу так і не дійшла.

«Просто на вулиці мене затримав невідомий чоловік. Мене посадили на заднє сидіння авто, пристебнули руки наручниками назад і привезли до Ворошиловського районного відділка міста Донецька. Мене допитували, не знімаючи пакета з голови близько 20-ти годин, били по голові, звинувачували у шпигунстві, погрожували фізичною розправою. На другому допиті проти моєї волі запросили канал «Росія 24» і робили зйомку, в ході я відверто заявила, що займаю проукраїнську позицію», – розповідає Валентина Бучок.

Маріонетковий суд засудив жінку до 17 років позбавлення волі.

Перебуваючи у полоні, Валентина Бучок намагалася зв’язатися з керівництвом ДТЕКу, однак вони на зв’язок не виходили та її долею не цікавилися. У полоні у Валентини погіршився стан здоров’я, у зв’язку з чим після обміну вона неодноразово лікувалася та робила операцію.

Під час полону Валентина, звичайно ж, не виконувала своїх трудових обов’язків, але не з власної волі, а у зв’язку насильницьким утриманням у місцях позбавлення волі незаконними збройними формуваннями. Тож Краматорський міський суд, з’ясувавши всі ці обставини, зобов’язав підприємство сплатити Валентині зарплату за майже два роки перебування у полоні та провести службове розслідування.

Супровід справи здійснював юрист Громадської приймальні УГСПЛ у Дніпрі Володимир Плетенко.

«Ми посилалися на статтю 119 Кодексу законів про працю України, що гарантує збереження місця роботи та середнього заробітку, та яку сьогодні застосовують до полонених військовослужбовців. Тут ми говорили про принцип аналогії, який має застосовуватися за відсутності законодавства. Таким чином, підтримавши наші позивні вимоги, суд дав можливість іншим цивільним полоненим використовувати цю норму закону у захисті своїх прав», – прокоментував Володимир Плетенко.

Правозахисникам вдалося довести суду, що Валентину Бучок схопили у полон саме під час виконання нею своїх посадових обов’язків, адже роботодавець почав це заперечувати. Також він не виконав ухвали суду про витребування документів – службового журналу, посилаючись на те, що не має до нього доступу.

Роботу юристів громадської приймальні підтримано Центром стратегічних справ УГСПЛ. Адвокат УГСПЛ Євген Чекарьов вважає цю справу стратегічною.

«Чинне законодавство не передбачає прямої норми, яка б регламентувала виплату грошових коштів цивільним особам, які перебували в полоні. А їх за 5 років збройного конфлікту в Україні з’явилася велика кількість. Проте проблему грошової компенсації цивільним полоненим необхідно вирішувати. Саме тому рішення суду по цій справі має стратегічне значення для цивільних осіб, які перебували в полоні. Ми сподіваємось, що апеляційний і касаційний суди підтримають колишніх полонених і залишать в силі рішення суду першої інстанції», – зазначає Євген Чекарьов.

Зазначимо, що на оскарження рішення суду в апеляційній інстанції у підприємства ДТЕК «Донецькобленерго» є місяць.

Захист прав цивільних полонених здійснюється в рамках програми «Права людини в дії», яку впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: