Публікація

Коаліція з протидії дискримінації навчила боротися за свої права людей з інвалідністю

12 січня 2013 року  Прем’єр-міністр України доручив Міністерству охорони здоров’я разом з Міністерством регіонального розвитку розробити зміни до умов ліцензування аптек, а також медичних закладів, які б гарантували вільний доступ до приміщень людям з обмеженими можливостями. Цього разу ліцензійні вимоги до технічних умов приміщень медичних закладів повинні бути однозначними, добре продуманими, і їх виконання обов’язковим для всіх.

Приводом для такого доручення стало рішення Дніпропетровського апеляційного суду від 11 грудня 2012 року за позовом Дмитра Жарого, що має необхідність пересуватись на візку. У зв’язку з невірно встановленим пандусом він не мав змоги потрапити до місцевої аптеки, щоб придбати необхідні ліки. Своїм рішенням суд зобов'язав Державну службу України з лікарських засобів розглянути питання щодо анулювання ліцензії на роздрібну торгівлю лікарськими засобами даної аптеки згідно з вимогами Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

 

Свого часу Дмитро Жарий проходив навчання в рамках тренінгу «Стратегічні судові позови з протидії дискримінації», що організовувала ХОФ «Громадська Альтернатива» за підтримки програми “Верховенства права” МФ «Відродження». Саме там зародилась ідея, що необхідно спробувати через суд змінити принижуючу практику деяких аптек встановлювати пандуси «для галочки», таким чином позбавляючи людей із обмеженими можливостями доступу.

 

«Ця проблема стосується не тільки мене одного, вона зачіпає всіх інвалідів в Україні і не обмежується тільки аптеками. Тому я вирішив спробувати створити прецедент, який зможе продемонструвати, що людина з інвалідністю може відстояти свої права в суді. Оскільки я адвокат і знаю не тільки свої права. Всю роботу я роблю сам, сам і несу всі витрати. У переліку позовних вимог я навмисно не згадав жодної гривні компенсації заподіяної мені моральною шкодою, щоб ні в кого не було приводу звинуватити мене в тому, що я це роблю з меркантильних міркувань» – розказав Дмитро Жарий.

 

Нагадаємо, що 4 жовтня набув чинності Закон «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», який не тільки забороняє дискримінацію, зокрема і за ознакою інвалідності, але й встановлює обов’язок держави застосовувати позитивні дії:  «спеціальні тимчасові або постійні заходи, спрямовані на усунення юридичної чи фактичної нерівності у можливостях для особи та/або групи осіб реалізовувати рівні права і свободи, надані їм Конституцією і законами України».

 

На жаль, подальші зміни до законодавства, необхідні для ефективного виконання закону, все ще розробляються державними органами.  Коаліція з протидії дискримінації в Україні висловлює своє сподівання, що ініціатива Кабінету міністрів щодо зміни до умов ліцензування аптек, а також медичних закладів, які б гарантували вільний доступ до приміщень людям з обмеженими можливостями, стане першою, але не останньою з тих, що будуть спрямовані на реальну протидію дискримінації.

 

Пресслужба

 

Коаліції з протидії дискримінації

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: