Публікація

Коаліція НУО презентувала подання Комітету ООН щодо дотримання соціально-економічних та культурних прав в Україні

У 2019 році Україна звітує за спрощеною процедурою про виконання Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права. В рамках цієї процедури Комітет ООН готуватиме список питань, відповіді на які і складатимуть доповідь України відповідно до статті 16 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права.

Коаліція громадських організацій, що складається з 12 учасників, підготувала подання Комітету ООН щодо дотримання соціально-економічних та культурних прав в Україні та пропозиції щодо списку питань для уряду.

15 жовтня розпочала свою роботу 63 передсесійна робоча група Комітету ООН з економічних, соціальних та культурних прав. На засіданні виступили представники Коаліції Ксенія Семьоркіна (УГСПЛ), Богдан Крикливенко (співзасновник Українського інституту з прав людини),  а також по телекомунікації виступали Володимир Селіваненко (Amnesty international в Україні), Альона Луньова (Центр інформації про права людини) та Еліна Шишкіна (БФ «Право на захист»). Також виступали представники Кримської правозахисної групи, Норвезької ради у справах біженців та Українського освітнього кластеру.

Ксенія Семьоркіна розповіла про недоліки антидискримінаційного законодавства України, атаки проти ЛГБТ, культурних та просвітницьких заходів та розповсюдження негативної риторики стосовно ЛГБТ, порушення прав ромської меншини, нерівність прав чоловіків та жінок, правову дискримінацію одностатевих сімейних пар порівняно з різностатевими, а також про відповідність національного законодавства сучасним міжнародним стандартам в галузі праці жінок, зокрема Конвенцій МОП.

В свою чергу у продовження висвітлення коаліційного подання Богдан Крикливенко розкрив питання щодо системної дискримінації осіб, визнаних судом недієздатними, високий рівень безробіття в Україні, працевлаштування після відбуття покарання, працевлаштування та зайнятість осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних і психічних порушень, право на справедливі й сприятливі умови праці, порушення прав профспілок, право на фізичне та психологічне здоров’я, освіту дітей з інвалідністю, які не підлягають направленню до закладів освіти, а також порушення культурних прав на окупованому Криму.

Були також обговорені питання забезпечення права на пенсію переселенців і тих, хто залишився проживати на окупованих територіях; житлові права переселенців, а також механізм компенсації за зруйноване та пошкоджене майно.

Із Коаліційним поданням можна ознайомитися тут (англійською).

За результатами опрацювання всієї інформації Комітетом ООН буде сформовано та направлено Україні список питань для підготовки національної доповіді.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: