Публікація

Кількість рішень Європейського Суду з прав людини, винесених проти України, найближчим часом може суттєво збільшиться

Протягом наступного року кількість рішень Європейського Суду з прав людини, винесених проти України, може суттєво збільшитися через наявність у законах України норм, що обмежують права людини, або відсутність в національному законодавстві необхідного правового регулювання в окремих сферах. Про це заявив Міністр юстиції України Олександр Лавринович у ході “гарячої лінії” Кабінету Міністрів України, що відбулася 29 жовтня 2004 року.

Він також зазначив, що найпоширеніша категорія позовів проти України, яка розглядається на сьогодні Європейським судом – це скарги на невиконання рішень національних судів по виплаті заборгованостей по заробітній платі. Проте більшість цих рішень виконати неможливо через дію мораторію на реалізацію майна підприємств-боржників, в статутному фонді яких є понад 25 відсотків державної власності.

Міністр юстиції нагадав, що минулого тижня парламент відхилив проект урядового закону “Про визнання таким, що втратив чинність Закону України “Про введення мораторію на примусову реалізацію майна”, яким запропоновано скасувати мораторій та привести норми чинного законодавства щодо примусового виконання рішень судів у відповідність з Конституцією України та нормами міжнародного права.

Крім того, не прийнято ряд законів, що мають узгодити національне законодавство з європейською Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, яка ратифікована Україною ще 1997 року.

Олександр Лавринович повідомив, що справи щодо невиконання рішень національних судів по виплатах зарплатних боргів Європейський суд сьогодні розглядає за скороченою процедурою. „Тобто, в короткому часі можуть бути винесені рішення по значній кількості цих справ,” – наголосив Міністр юстиції.

Міністр юстиції також зазначив, що протягом першого півріччя 2004 року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі значно інтенсифікував розгляд справ проти України. Кількість ухвалених кількість рішень у справах проти України є більшою, ніж за весь 2003 рік, і втричі більшою ніж за 2001-2002 роки разом взяті. Крім того, повідомив Олександр Лавринович, станом на жовтень в Національному бюро у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини Міністерства юстиції України знаходилося близько трьох сотень справ, які Європейський суд визнав прийнятними до розгляду та надіслав українському уряду для надання зауважень. Це майже вдесятеро більше, ніж було надіслано у попередні роки.

Сьогодні Європейський суд винесе рішення у справі Трегубенко проти України щодо можливого порушення права на справедливий процес та права власності.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: