Публікація

«Кількість дитячих психіатрів в Україні скорочується», — експерти

У Києві презентували аналітичний звіт УГСПЛ «Права дитини і психічне здоров’я. Дотримання прав дітей у стаціонарних закладах охорони здоров’я та соціального захисту». Експерти заявили, що за останні три роки кількість дитячих психіатрів скоротилась від п’ятисот до двохсот осіб.

Джерело: Главком

Сьогодні немає повноцінної картини щодо психічних розладів у нашій країні. У психіатрії відчувається нестача кадрів, зокрема скоротилася кількість дитячих психіатрів. Також йдеться про неналежний стан дотримання прав пацієнтів у таких спеціальних закладах. У деяких установах умови перебування дорівнюють тортурам.  Про це розповіли правозахисники та експерти під час прес-конференції в прес-центрі «Главком», презентуючи аналітичний звіт «Дотримання прав дітей із психічними та інтелектуальними порушеннями у стаціонарних закладах охорони здоров’я та соціального захисту».

Правозахисники та експерти говорять, що наразі не відображена вся картина статистики зі психічними розладами. «Значна кількість психічних розладів у нашій країні не  враховується статистикою. Батьки значної частки дітей, хворих на психічні розлади, уникають стигматичних послуг неефективної служби спеціалізованої психіатричної допомоги дітям. В Україні немає епідеміологічних даних про поширеність у дитячій популяції депресій; станів залежності від психоактивних речовин; поведінкових розладів, пов’язаних із харчуванням (булімія і анорексія), дефіцитом уваги та гіперактивністю; посттравматичних стресових розладів», – говорить Євгенія Павлова, президент Всеукраїнської організації «Фундація захист прав дітей».

Важливою проблемою залишається й недостатнє кадрове забезпечення сфери психічного здоров’я. Станом на 2015 рік укомплектованість лікарями-психіатрами склала 78,05%, із них укомплектованість дитячими психіатрами лише 59,20%. Найбільший кадровий дефіцит спостерігається у сільській місцевості, лікарнях районного рівня. За останні три роки кількість дитячих психіатрів за посадами скоротилась від п’ятисот до двохсот осіб. На жаль, і це визнається й фахівцями психіатрії, психіатрична допомога дітям здебільшого складається із медикаментозного лікування. Реабілітаційний компонент або взагалі відсутній, або його роль є не значною. Винятком можуть слугувати хіба програми реалізовані неурядовими організаціями.

«Ми були в багатьох закладах. Наприклад, в Запоріжжі, Дніпрі приміщення не пристосовані для таких особливих людей. Приміщення знаходяться на другому поверсі, але підйомник може підняти чи спустити лише одну людину, а в закладі може бути 20 осіб. І при настанні надзвичайної ситуації є загроза життю», – говорить Богдан Мойса, правозахисник, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини. Окрім того він зазначає, що ненормальною є ситуація із навантаженням на соціальних працівників. Адже згідно стандартів один соцпрацівник повинен обслужити 8-12 дітей. А за станом здоров’я ці діти можуть бути різними.

Руслан Імереллі, президент Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю-користувачів психіатричної допомоги «Юзер»,  зауважує, що медпрацівники та персонал не знають про права своїх підопічних. Більше того ніхто не займається з батьками. Він наголошує на неприпустимості об’єднань кількох інтернатних закладів. «Наприклад, у Вінницькій області об’єдналися присихоневрологічний заклад із геріатричним. Це правовий нонсенс! У програмі деінституціоналізації планується зменшити до 25% ліжок в присхоневрологічних закладах. Їх планують відкрити у закладах, де соматичні хвороби. Я категорично проти цього», – наголошує Імереллі.

Є проблеми із якістю надання освітніх послуг. Правозахисники навели приклади, коли люди, досягнувши дорослого віку, залишаються неосвіченими.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням

Матеріали порталу Главком

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: