Публікація

Кількість благодійних організацій постійно зростає

2003 року Міністерство юстиції зареєструвало 77, а територіальні відділення Мін‘юсту – близько 800 благодійних організацій. Це майже на третину більше, ніж в середньому реєструвалося благодійних організацій у попередні роки. Про це повідомив нещодавно Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

За словами Міністра, на 31 грудня 2003 року Міністерством юстиції було зареєстровано 649 благодійних організацій, з них 77 – 2003 року. Територіальними органами юстиції було зареєстровано понад 6,5 тис. благодійних організацій з місцевим статусом, а також понад 780 відділень, філій, представництв всеукраїнських та міжнародних благодійних організацій, з них близько 800 – 2003 року.

При цьому, Олександр Лавринович відзначив, що благодійні організації в Україні реєструються переважно з міжнародним статусом – їх на Україні майже вдвічі більше, ніж організацій із всеукраїнським статусом – 417 проти 229. Із 77 зареєстрованих Мін’юстом 2003 року благодійних організацій 29 було з всеукраїнським статусом, 48 – з міжнародним. Крім того, у грудні 2003 року на розгляді у Міністерстві юстиції України знаходилися документи ще 9 міжнародних благодійних організацій.

Міністр також зазначив, що відповідно до характеру діяльності, зареєстрованих Мін‘юстом благодійних організацій, основні напрямки благодійної діяльності в Україні можна визначити як соціальні, гуманітарні, медичні та релігійні.

За словами Міністра юстиції, найбільш охоплені благодійною діяльністю регіони України це: м. Києві (понад 1,3 тис. благодійних організацій), Львівська область (640 організацій), Дніпропетровська область (485 організацій), Одеська область (470 організацій), Харківська область (понад 400 організацій), Донецька область (близько 400 організацій) та АР Крим (395 організацій).

Нагадаємо, що в парламенті невдовзі розглядатиметься проект закону про непідприємницькі організації, що передбачає скасування закону про благодійництво та благодійні організації. Закон є надзвичайно необхідним для подальшого розвитку неприбуткових організацій в Україні і наближатиме українське законодавство до міжнародних стандартів.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: