Публікація

Хронологія подій в Одесі та Одеській області під час російсько-української війни: 3 – 9 липня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні в Одесі та Одеській області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається. 

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

3 липня 2022 року

Протягом доби. У Дністровському лимані в Білгород-Дністровському районі фахівці ВМСУ ліквідували морську міну, яку занесло течією з Чорного моря на прибережну ділянку затоки з ускладненим доступом.

https://tinyurl.com/yckwskuf

 

4 липня 2022 року

У першій половині дня. На території Національного природного парку «Тузлівські лимани» виявили трьох загиблих дельфінів-азовок, ще одного загиблого дельфіна-білобочку знайшли неподалік від нацпарку. Внаслідок бойових дій у морі дельфіни дістають ураження органів навігації та слуху, а також підхоплюють інфекції через виснажений імунітет. Від початку повномасштабного вторгнення саме через війну загинули приблизно три тисячі дельфінів.

https://tinyurl.com/yemm7fpx

 

5 липня 2022 року

Без епізодів.

 

6 липня 2022 року

Без епізодів.

 

Від 24 лютого росіяни 45 разів завдали ударів по цивільних об’єктах в Одеській області. Загалом від початку російського вторгнення на території регіону загинула 31 людина, поранення дістали 75. Росіяни завдали по цивільній інфраструктурі 36 ударів ракетною зброєю, 7 – корабельною артилерією та 2 – авіацією тактичного рівня. Всього 75 ракет досягли цілей та влучили у цивільні об’єкти. Росіяни зруйнували понад 13 баз відпочинку, 2 багатоповерхівки (ЖК «Тірас» та дев’ятиповерхівка у Сергіївці), а також цивільні склади у ТРЦ «Рів’єра» та ТОВ «Євротермінал». Після удару по селищу Маяки, якого було завдано 27 червня, руйнувань зазнали 65 будинків, кілька зруйновано повністю. Багато матеріальної шкоди завдається через дію вибухових хвиль, зокрема вибиває вікна. Через це зазнали шкоди понад 400 мешканців регіону. https://tinyurl.com/3yz98np3

7 липня 2022 року

Приблизно о 3:00. Унаслідок ракетного удару військовослужбовців рф у Лиманській громаді Білгород-Дністровського району зруйновано два сільськогосподарчі ангари. В одному зі складів зберігалось майже 35 т зерна – пшениці та ячменю, яке знищено. Ракетним ударом пошкодило будиночок охоронця, згоріла половина поля з пшеницею поруч. Поранених та загиблих немає.

https://tinyurl.com/59xrx7x3, https://tinyurl.com/ymfv7v5j

Зранку. Внаслідок авіаційного удару російських військ із літака Су-30 ракета Х-31 влучила в танкер «Millennial Spirit» під прапором Молдови, який дрейфував у морі без екіпажу із залишками дизпалива на борту. Ймовірно, сталося загорання залишків вантажу. Танкер уже чотири місяці дрейфує без екіпажу – його було обстріляно російськими військовими кораблями в Чорному морі на початку повномасштабного російського вторгнення. На момент першого обстрілу судна на ньому містилося понад 500 т дизпалива.

https://tinyurl.com/3vdy7eh4, https://tinyurl.com/3vvrp6ea

 

8 липня 2022 року

Удень. У Дністровському лимані виявили російську морську міну, яка запливла через морську затоку. Військові ВМС підірвали міну у воді.

https://tinyurl.com/ycktpez7

Удень. Фахівці Військово-Морських сил України підірвали російську морську міну біля одеського узбережжя.

https://t.me/suspilneodesa/15521

 

9 липня 2022 року

Без епізодів.

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення об’єктів (авто, будівлі):
  • цивільної інфраструктури
  • медичної інфраструктури
  • культурних, навчальних об’єктів
  • інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: