Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни. 8 червня 2022

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

 

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

Внаслідок обстрілу окупантами с. Нестерянки Оріхівського району, було зруйновано  будинки та дворові території місцевих мешканців. Вибуховою хвилею в помешканнях повибивало вікна з дверима. В деяких домівках сила вибуху була настільки сильною, що вмить повністю позривало дахове покриття.

https://t.me/zoda_gov_ua/8876

https://alexua.tv/index.php?newsid=22691

У с. Мала Токмачка Оріхівського району, в результаті обстрілів зруйновано будівлю місцевої лікарні. Після ворожого нападу приміщення амбулаторії залишилося без даху та вікон. Також на території одного з будинків снаряд потрапив у город, внаслідок чого в прилеглих житлових приміщеннях повилітали вікна.

https://t.me/zoda_gov_ua/8876

https://t.me/zoda_gov_ua/8901

https://subbota.ua/news/180980/v-orihovi-najskladnisha-situacziya-zova

http://iz.com.ua/zaporoje/yak-viglyadaye-misto-zaporizkoyi-oblasti-pislya-rosiyskih-obstriliv-foto

Російські загарбники вкотре нанесли артилерійські удари по Оріхову. Внаслідок обстрілів було пошкоджено багато житлових будинків та прибудинкових споруд. Також відомо про одного потерпілого – 43-річного чоловіка.

Поліцейські задокументували понад десяти повідомлень від оріхівців про наслідки ворожих обстрілів. Громадяни повідомили, що окупанти нищать їх квартири, приватні будинки, школи та інші об’єкти інфраструктури. Від ракетних влучень в деяких домівках і господарчих будівлях відбулося займання. Також осколками снарядів зруйновані двори жителів міста, паркани, прибудинкові території та припарковані на них транспортні засоби. Окрім того, у деяких господарів снарядами пошкоджено газо-, водопровід та дроти електромереж. Через це більшість мешканців Оріхова довгий час вимушені залишатися без газу, води та світла.

https://t.me/zoda_gov_ua/8876

https://t.me/zoda_gov_ua/8901

https://mig.com.ua/naslidki-vchorashnih-vorozhih-obstriliv-m-orihiv-fotofakt/

У населених пунктах Запорізького і Пологівського районів. піротехніки ДСНС виявили 6 одиниць вибухонебезпечних предметів, з них: артснаряд 76 мм, артснаряд 85 мм, реактивний снаряд 220 мм, 3 касетні елементи Артилерійський снаряд 76 мм, який знаходився у річці Конка.

https://t.me/gu_dsns_zp/3120

Внаслідок артилерійських обстрілів російськими окупантами сталася пожежа у м. Гуляйполе. На території приватного домоволодіння горів гараж та автомобіль Ford Tranzit на загальній площі 30 кв.м.

https://t.me/gu_dsns_zp/3120

Жителі Гуляйпільщини та Оріхівщини залишилися без газу. Це пов’язано з пошкодженням магістрального газопроводу в м. Пологи,  внаслідок обстрілів окупантами.

https://gylyajpole.city/articles/217541/gulyajpole-zalishilosya-bez-gazu-yarmak

 

*Підсумок дня:

Поранених цивільних – 1

Пошкоджених об’єктів – більше 20

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: