Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни. 3 червня 2022

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Донецькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

 

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

Наслідки обстрілу Гуляйполя

Російські війська здійснили прицільні обстріли з РСЗВ та мінометів цивільної інфраструктури та домогосподарств населених пунктів Успенівка та Червоне у Гуляйпільському р-ні.

У с. Гусарка Пологівського р-ну та м. Пологи російські військовослужбовці викрали двох чоловіків та жінку.

У жителя м. Пологи окупанти викрали два автомобілі «ВАЗ».

На тимчасово окупованих територіях проводяться заходи адміністративно-поліцейського режиму: посилено контррозвідувальний режим, цивільним особам перешкоджають у виїзді на підконтрольну українській владі територію.

Окупанти залякують представників органів місцевої влади, установ та організацій, їхні родини, плануючи запровадження в містах проросійських адміністрацій.

Ворог здійснює інформаційно-психологічний вплив на українських громадян, розповсюджуючи пропаганду через захоплені ЗМІ, інформаційні бюлетені та телеграмканали: місцевим мешканцям нав’язують «нове свято» – «День росії» та поширюють інформацію про нього через пропагандистів.

У Мелітополі окупанти з невідомих номерів телефонів розсилають містянам смс-повідомлення з опитуваннями про ставлення мешканців до окупаційної російської влади – і до української, та чи були утиски російськомовних жителів міста.

Такі «опитування» проводяться з метою введення в оману: ворог може використати персональні дані осіб, які долучаються до таких «акцій», для підготовки та проведення псевдореферендуму.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid037DZmwwKuGLqYejfHh7MrCf4c12cjU2QqFBbehwsW33iNf7fFCyDZjAMucjzNbFUyl&id=102610391706519

В окупованому Мелітополі загарбники не тільки відбирають майно у підприємців та фермерів, а й влаштовують облави: пособники окупантів, так звані козаки, перевіряють документи у чоловіків, що трапилися їм на очі. Тих, хто не може підтвердити свою особу, відвозять у невідомому напрямі.Дружини й матері зниклих мелітопольців беруть в облогу місцеві «комендатури», намагаючись дізнатися долю чоловіків, яких окупанти викрадають із власних будинків.

https://ria-m.tv/news/288420/v_melitopole_na_ulitsah_otlavlivayut_mujchin_bez_dokumentov.html

У Мелітополі російські військові увірвалися у двір до пенсіонера, поламали черешню і зруйнували теплицю, а також застрелили його собаку, який намагався захистити господаря. Самого чоловіка залякали зброєю настільки, що він знепритомнів.

https://ria-m.tv/news/288398/v_melitopole_orki_raznesli_dvor_i_edva_ne_ubili_hozyaina_pensionera.html

Загарбники перешкоджають перевозити сільгосппродукцію з окупованого півдня області до Запоріжжя. У Василівці люди мусили викинути тонни овочів на блокпості окупантів, тому що російські військовослужбовці просто не пропустили до Запоріжжя автомобілі з товаром. У Мелітополі, Дніпрорудному, Кам’янці окупанти навмисно провокують проблеми з доставленням продукції на підконтрольну Україні територію, щоб спричинити кризу.

У Михайлівці, колишньому райцентрі регіону (тепер селище входить до Василівського р-ну), російські військовослужбовці разом із колаборантами викрали медикаменти з місцевої аптеки, а згодом анонсували відкриття «першої муніципальної аптеки» з медикаментами українського виробництва.
https://forpost.media/vijna/rashysty-ne-propuskaiut-do-zaporizhzhia-silhosproduktsiiu-foto.html

Протягом останніх кількох днів по селищу Комишуваха Запорізького району завдано понад 30 артилерійських ударів. Під час останнього обстрілу селища постраждало троє осіб.

https://alexua.tv/index.php?newsid=22577

Військовослужбовці РФ обстріляли з РСЗВ об’єкти цивільної інфраструктури та приватних домогосподарств у Гуляйполі, з артилерії – села Преображенка Оріхівського р-ну та Успенівка Гуляйпільського р-ну. Внаслідок російських артилерійських ударів пошкоджено щонайменше 11 будинків та два магазини. За минулу добу працівники поліції зареєстрували шість заяв жителів Гуляйполя і факти пошкодження будинків у житлових районах міста внаслідок цих обстрілів.

https://t.me/zoda_gov_ua/8651

https://forpost.media/vijna/rashysty-obstrilialy-mistechko-na-zaporizhzhi-z-reaktyvnykh-system-zalpovoho-vohniu.html?fbclid=IwAR19Lonn68YPswx2rND-MB5GjIrZi4BDleN0FswhsD5fdZTMpTg1gHolaR8

 

Російські окупанти викрадають автомобілі та сільськогосподарську техніку: у Бердянську з території нафтобази викрадено автомобіль «ГАЗ», у с. Богатир Мелітопольського р-ну та в м. Пологи – автомобілі «Mitsubishi Lancer», «Ford Kuga» та вантажівку «МАЗ».

У Мелітополі російські військовослужбовці викрали сільськогосподарську техніку – шість ґрунтообробних комбінованих агрегатів Carier. Загальна сума збитків становить 7 800 000 гривень.

https://gylyajpole.city/articles/216675/rosiyani-z-gradiv-obstrilyali-gulyajpole

https://t.me/zoda_gov_ua/8644

Унаслідок обстрілів у м. Оріхів пошкоджено водопровідні мережі. У м. Гуляйполе та прилеглих сільських населених пунктах Пологівського р-ну, смт Степногірськ та прилеглих сільських населених пунктах Василівського р-ну немає водопостачання. Через проблеми із забезпеченням електроенергією артезіанських свердловин без води залишилася частина м. Пологи.

Також унаслідок бойових дій пошкоджено каналізаційні очисні споруди, які приймають стоки м. Василівка та смт Степногірськ Василівського р-ну.

https://t.me/zoda_gov_ua/8609

https://www.zoda.gov.ua/news/60840/vnaslidok-vchorashnih-obstriliv-u-m.-orihiv-zafiksovani-novi-poshkodzhennya-vvidnih-gazoprovodiv-nizkogo-tisku.html

 

*Підсумок дня:

Поранено цивільних осіб – 4

Пошкоджено об’єктів – 31

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії “Підсумок дня”, відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: