Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни 3-4 липня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Запоріжжі та Запорізькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

3 липня 2022 року

Російські війська обстріляли з реактивних систем залпового вогню «Ураган» мирні села Таврійське та Юрківка Запорізького району.

В результаті обстрілу пошкоджено дах та вікна будинку, а також автомобіль в селі Юрківка.

http://1news.zp.ua/pod-zaporozhem-okkupanty-obstrelyali-iz-uraganov-dva-sela-foto/

https://gylyajpole.city/articles/222531/za-dobu-vorog-50-raziv-obstrilyav-pozicii-zahisnikiv-zaporizkogo-krayu-stan-sprav-stanom-na-4-lipnya

https://t.me/zoda_gov_ua/9969

За повідомленням обласного управління Національної поліції, окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів Гуляйполе і Таврійське. Надійшло 8 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

http://1news.zp.ua/v-zaporozhskoj-oblasti-rossijskie-okkupanty-prodolzhayut-obstrelivat-mirnye-naselennye-punkty-i-poziczii-vsu-kakaya-situacziya-na-fronte/

https://www.zoda.gov.ua/news/61840/situatsiya-shodo-rosiyskogo-vtorgnennya-stanom-na-04.07.2022,-131-doba.html

https://gylyajpole.city/articles/222531/za-dobu-vorog-50-raziv-obstrilyav-pozicii-zahisnikiv-zaporizkogo-krayu-stan-sprav-stanom-na-4-lipnya

 

У місті м. Гуляйполе зафіксовано численні руйнування житлових будинків, магазинів та інших об’єктів інфраструктури. Обстріляно місцевого «АТБ» від деяких будинків залишились лише стіни.

http://1news.zp.ua/ostalis-tolko-steny-i-mnogochislennye-razrusheniya-kak-sejchas-vyglyadit-gulyajpole-video/

 

в Енергодарі помер водолаз гідроцеху Запорізької АЕС Андрій Гончарук, якого жорстоко побили російські окупанти.

Про це повідомив міський голова Дмитро Орлов.

«Кілька днів тому працівника атомної електростанції, досвідченого та професійного водолазу вкрай жорстоко побили окупанти. Від чоловіка вимагали пірнати до бризкального басейну ЗАЕС, і після його відмови монстри в людському обличчі закатували Андрія Гончарука. З численними тілесними ушкодженнями у стані коми його доправили до лікарні міста Енергодар, – повідомив Орлов. – Але травми виявилися несумісними з життям і сьогодні він помер, так і не прийшовши до тями.

http://1news.zp.ua/ru/v-energodare-skonchalsya-rabotnik-zaporozhskoj-aes-kotorogo-zhestoko-izbili-rossijskie-okkupanty/

https://t.me/orlovdmytroEn/640

 

*Підсумок дня:

Вбитих цивільних – 1

Пошкоджених об’єктів – 13

 

4 липня 2022 року

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів ГУЛЯЙПОЛЕ, ОРІХІВ, ТЕМИРІВКА, УСПЕНІВКА, СТЕПНОГІРСЬК. Надійшло 45 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

https://t.me/zoda_gov_ua/10022

Впродовж двох діб зафіксовано  21 повідомлення від жителів Оріхівщини про руйнації об’єктів цивільної інфраструктури. Мешканці Оріхова та прилеглих селищ повідомили про пошкодження у приватних будинках, багатоповерхівках та інших місцевих об’єктах.

В результаті артилерійського обстрілу в багатьох домівках повилітали склопакети та шибки,  вибиті двері, пошкоджено шиферне покриття на дахах.  Зазнали ушкоджень й квартири мешканців Оріхова. Ударною хвилею повибивало вікна та потрощило балкони. В деякі квартири потрапили бойові снаряди, через що в них вигоріло усе майно, меблі та техніка. Оріхівці повідомили про зруйновану внаслідок обстрілу автозаправку. На її території пошкоджено автомобільну стоянку, приміщення офісу, а також ємність для бензину, паливну колонку.

https://www.zoda.gov.ua/news/61848/na-orihivskomu-napryamku-zadokumentovano-chergovi-naslidki-zbroynih-zlochiniv-proti-mirnogo-naselennya.html

https://gylyajpole.city/articles/222765/zrujnovani-bagatopoverhivki-budinki-ta-avtomobili-obstrili-ta-operativna-situaciya-na-fronti-5-lipn

 

Про такі ж пошкодження повідомили й мешканці сіл Преображенка та Новоданилівка Оріхівського району. Значних деформацій зазнали фасади будинків – як із зовнішньої сторони, так і в самих житлових приміщеннях.  Також зруйновано прибудинкову територію разом із припаркованими на ній автомобілями.

https://www.zoda.gov.ua/news/61848/na-orihivskomu-napryamku-zadokumentovano-chergovi-naslidki-zbroynih-zlochiniv-proti-mirnogo-naselennya.html

https://gylyajpole.city/articles/222765/zrujnovani-bagatopoverhivki-budinki-ta-avtomobili-obstrili-ta-operativna-situaciya-na-fronti-5-lipn

 

Внаслідок артилерійських обстрілів російськими окупантами рятувальники ліквідували 7 пожеж.

Так, у м. Гуляйполе горіли 4 житлові будинки та 2 господарчі споруди, у м. Оріхів сталось загорання 2 житлових будівель, а у с. Орлівське Запорізького району на території приватного домоволодіння горів автомобіль «Нива».

https://www.facebook.com/DSNSZP/posts/pfbid02QNP9hnT5MVq2BGTdHwbfUWfmL1UV2sdfsvcLb9kdte4HmiHzbdCnB4ym9wpbWG2Wl

 

В окупованому Мелітополі російські окупанти налякані ударами ЗСУ по їхній військовій базі. Щоб убезпечити себе, вони вирішили «сховатись» у житлових кварталах міста.

За інформацією видання, після нічних прильотів у вихідні на військову базу на аеродромі, окупанти перестали почуватися настільки впевнено в Мелітополі. Зібравши пошкоджену техніку та особовий склад, росіяни почали облаштовуватись у житловій забудові.

Як повідомляють місцеві жителі, дуже активний рух російських військових спостерігається у мікрорайоні. Вони облаштували базу за супермаркетом АТБ у районі зупинки «Дитсадок».

http://1news.zp.ua/ru/u-melitopoli-voni-z-tehnikoyu-perebralisya-do-zhitlovih-kvartaliv/

https://t.me/riamelitopol/60420

 

*Підсумок дня:

Пошкоджених об’єктів – 58

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення:
  • об’єктів цивільної інфраструктури (автівки, будівлі)
  • медичних об’єктів (автівки, будівлі)
  • культурних, навчальних об’єктів
  • об’єктів інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: