Публікація

Хронологія подій у Запоріжжі та Запорізькій області під час російсько-української війни. 19-20 червня 2022 року

Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Україні у Запоріжжі та Запорізькій області. Просимо очевидців надсилати нам інформацію за формою, що додається.

Керуючись настановами українських військових, ми не публікуємо точних адрес будинків, у які влучили російські бомби і снаряди, але зберігаємо всі ці дані для подальшого використання в майбутніх судових процесах проти воєнних злочинців.

 

19 червня 2022 року

Упродовж доби внаслідок артилерійських обстрілів ЗС рф сталося 2 пожежі, які ліквідували рятувальники. Сталося загоряння легкового автомобіля у с. Юльївка Запорізького району та складського приміщення у Пологах.

https://tinyurl.com/4cr4devr

ЗС рф завдали ударів з артилерійської зброї по сільській школі Юльївки Запорізького району. Ракети влучили в дах і стіни приміщення, пошкоджено склопакети, вікна. Внаслідок розриву ракетних снарядів посічено двері та стіни навчального закладу, пошкоджено дворову територію та парканну огорожу, також від прямого влучання знищено транспортний засіб, припаркований у дворі школи.

https://tinyurl.com/2p86j4d7, https://tinyurl.com/4cr4devr

 

Російські окупанти, захопивши місто Дніпрорудне Василівського району, взяли під свій контроль Запорізький залізорудний комбінат. ЗС рф незаконно потрапили на територію підприємства, перешкоджають керівництву комбінату в управлінні, а також проводять незаконні дії щодо майна – це може спричинити серйозне забруднення довкілля.

За словами голови регіону, без відкачування води з шахт може статися зараження поверхневих вод та горизонтів залізною рудою. Також можливе забруднення підземних вод, із яких жителі області отримують воду.

https://tinyurl.com/bdhsjnzt

 

Підсумок дня*:

Пошкоджено об’єктів – 6

 

20 червня 2022 року

Військовослужбовці країни-агресора замінували поле та ґрунтову дорогу біля села Мала Токмачка Пологівського району. Уночі на 20 червня 2022 року двоє цивільних під час самостійної евакуації з окупованої території на автомобілі “Нива” підірвались на ворожій міні. Потерпілі дістали тяжкі поранення і наразі госпіталізовані до лікарні.

https://tinyurl.com/yc35fn5e

 

Упродовж доби до органів поліції надійшло майже 30 повідомлень щодо збройних злочинів ЗС рф проти цивільного населення. Внаслідок обстрілу по багатоповерхівках  деформовано фасади житлових приміщень, знесено балкони, вибито шибки у вікнах.

У приватних будинках мешканців Оріхова та Малої Токмачки пошкоджено вікна та двері, шиферне покриття на дахах, фасади будівель, зруйновано двори, паркани та господарчі будівлі.

Автівки, що були в гаражах неподалік житлових кварталів, також зазнали значних ушкоджень.

https://t.me/zoda_gov_ua/9409, https://tinyurl.com/37uchv74

 

У селі Залізничному Пологівського району ЗС рф знищили склади із соняшником, які згоріли через влучання снаряду.

https://t.me/zoda_gov_ua/9409, https://tinyurl.com/37uchv74

 

О 3:30. У селі Велика Білозерка Василівського району російські військовослужбовці увірвалися до квартири сімейної пари – вчительки та її чоловіка-підприємця. Чоловіка побили, викинули усі речі з шаф, вивели чоловіка та жінку на вулицю та змусили відкрити гараж, щось там шукали. Далі їх посадили в авто та відвезли у невідомому напрямку. За попередньою інформацією, подружжя незаконно утримують в окупованому місті Енергодар і нікого до них не пускають.

https://tinyurl.com/292yumbe

 

За добу внаслідок артилерійського обстрілу російських військ виникло 2 пожежі на відкритій ділянці у м. Пологи та Степногірську. Завдано шкоди довкіллю на площі 0,7 га.

https://tinyurl.com/yjvzd2e6

 

Підсумок дня*:

Поранено цивільних осіб – 2

Викрадено цивільних осіб – 2

Пошкоджено об’єктів – 37

 

ВАЖЛИВО! Якщо ви маєте інформацію про будь-яку з перелічених нижче подій, просимо вас заповнити форму для засвідчення воєнних злочинів – обґрунтованість і якість доказів потрібні для притягнення росії, її керівництва та комбатантів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді та інших міжнародних інституціях.

Подія, про яку ви можете розповісти:

  • убивство, поранення:
  • цивільних осіб
  • медичного персоналу
  • волонтерів
  • пошкодження чи знищення об’єктів (авто, будівлі):
  • цивільної інфраструктури
  • медичної інфраструктури
  • культурних, навчальних об’єктів
  • інфраструктури населеного пункту (комунальні підприємства, трамвайні депо, місцевий транспорт тощо)
  • побиття, зґвалтування, умисне завдання каліцтва
  • утримання в заручниках
  • пересування ворожої техніки та її застосування в населених пунктах / використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях
  • артобстріл, авіаобстріл
  • обстріл цивільних осіб та об’єктів зі стрілецької зброї
  • привласнення майна цивільних осіб
  • інше.

 

Будемо вдячні за оригінальні фото й відеодокази воєнних злочинів (без оброблення та не із соцмереж), із яких можна отримати метадані

*Інформація, відображена в категорії «Підсумок дня», відповідає даним, зібраним на момент публікації, та потребує доповнення й уточнення

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: